Menu Zavřít

Armáda prodá sedm helikoptér, utržit chce 175 milionů

28. 12. 2016
Autor: lznamest.army.cz

Z posledních sedmnácti bitevních vrtulníků Mi-24/35 jich na základně u Náměště nad Oslavou zůstane jen deset. Sedm chce vojsko co nejdříve odprodat.

Už příští rok chce ministerstvo obrany podepsat nákup nových víceúčelových vrtulníků za šest miliard korun. A i když původní koncepce počítala s tím, že souběžně s pořizováním moderních helikoptér západní konstrukce se vojáci vzdají všech sedmnácti ruských bitevních strojů Mi-24/35, do prodeje jich půjde jen sedm.

Ministerstvo obrany plánuje, že by za každý jeden bitevník mohlo získat zhruba 25 milionů korun. Potenciálním kupcem je Bagdád. Irácké letectvo v minulosti už o české vrtulníky projevilo zájem, naposledy se o obchodu mluvilo v roce 2014. Helikoptéry by nejdřív musely projít generální opravou ve státním podniku LOM Praha.

MMF24

Strojů Mi-24/35 se armáda zbavovala naposledy v roce 2012, sedm jich tehdy získal LOM Praha za celkových 34,5 milionu korun. Státní podnik je pak loni přeprodal do Spojených arabských emirátů. „Emiráty byly koncovým zákazníkem. Vrtulníky jsme prodali neletuschopné před generální opravou,“ upřesnil už dříve Michal Jágrik, marketingový ředitel LOM Praha.

Podle informací webu Euro.cz nyní vedení ministerstva obrany počítá s tím, že posledních deset vrtulníků Mi-24/35 by mohlo u české armády sloužit minimálně do roku 2024.

Čtěte dále:

České vrtulníky skončily v Libyi. Přes zákaz OSN

Základna v Náměšti dostane půl miliardy na obnovu

Český bitevní vrtulník má nejlepší kamufláž v NATO


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).