Menu Zavřít

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

1. 12. 2018
Autor: čtk

Žalobci odmítají Andreje Babiše omezovat na svobodě. Obviněný premiér je navíc podezřelý i v trestní kauze zavlečení jeho syna na okupovaný Krym.

Premiér Andrej Babiš přežil první dva týdny své dosud nejvážnější politické aféry. Dokázal přestát i hlasování o nedůvěře vládě, protože opozice nedokázala sehnat potřebných 101 hlasů k jejímu svržení. Klíčovou roli sehráli sociální demokraté, kteří odešli ze sálu, a umožnili tak vládě přežít.

Přesto předseda vlády z této zamotané aféry nevyšel úplně vítězně. Především ztratil část důvěry veřejnosti. Polovina jeho vlastních voličů si podle bleskového průzkumu Medianu myslí, že i touto kauzou rozděluje společnost, a jen 29 procent lidí si přeje jeho setrvání ve funkci premiéra. To rozhodně nejsou pro Babiše lichotivá čísla.

Babiš se také ocitl mezi podezřelými v nové kauze možného zavlečení svého syna na Krym. Tím, že celou cestu a pobyt svého syna na anektovaném ukrajinském území financoval a organizoval péči vykonávanou ruským řidičem Petrem Protopopovem, může být v případu považován za spolupachatele nebo přinejmenším za účastníka. Samozřejmě pouze pokud dojde v této kauze ke sdělení obvinění a zahájení trestního stíhání. Premiér už byl také policií předvolán a příští týden bude vypovídat.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


„Byly provedeny úkony k zajištění všech prostředků včetně výpovědi všech osob, které mohou přispět k řádnému objasnění věci,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Podle informací týdeníku Euro by měla policie rozhodnout o skončení fáze prověřování v řádu maximálně týdnů. S tím souvisejí i úvahy o možném omezení Babiše v rámci jeho trestního stíhání na svobodě, ale i možnosti jeho vzetí do vazby.

Tyto úvahy veřejnosti, politiků, ale i mnohých právníků vyprovokovala především Babišova cesta do Švýcarska. Na premiéra ale rozhodně nemůže být uvalena vazba kvůli podezření ze spoluúčasti na údajném zavlečení, jelikož v této kauze není obviněný. Teoreticky by Babiš do vazební věznice mohl nastoupit pouze v rámci vyšetřování případu Čapí hnízdo.

Premiér ve vazbě?

Pokud jde o „dovolenou na Krymu“, tak městské státní zastupitelství v Praze v této chvíli především zajišťuje důkazy. Žalobci jsou přesvědčeni, že reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka změnila celou situaci právě tím, že policie začala znovu prověřovat tuto větev celé aféry, nikoli už samotný případ Čapí hnízdo, kterým se zabývá přibližně tři roky, a déle než rok dokonce ve fázi vyšetřování. Možnost ovlivnění svědků či spoluobviněných v této kauze je tedy podle státních zástupců v této době minimální.

„Reportáž Seznamu Zprávy se svým obsahem dotýká především údajného únosu Andreje Babiše mladšího. V této věci nevystupuje Andrej Babiš starší jako obviněný,“ uvedl pro týdeník Euro mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Žalobci nicméně nevysvětlili, proč nezvolili alespoň mírnější omezující prostředek formou předběžného opatření zákazu styku. V jeho rámci je možný styk s osobou blízkou, v tomto případě synem, jen za přítomnosti orgánu činného v trestním řízení. Ten pak může setkání neprodleně ukončit, pokud se obviněný pokusí ovlivnit výpověď této osoby blízké. Je přitom iluzorní předpokládat, že premiér si jel do Švýcarska se svým synem jen zahrát šachy, jak svou návštěvu sám popisoval, a o Čapím hnízdě nepadlo ani slovo.

„Je namístě hodnotit jednak pozici Andreje Babiše mladšího jako obviněného, dále pak dosavadní průběh vyšetřování a teprve ve vztahu k této věci i míru a důvodnost obavy týkající se ovlivnění,“ sdělil Cimbala. Konkrétně ale podle něj nelze otázku na mírnější omezující opatření zodpovědět, protože přípravné řízení je neveřejné. V kauze Čapí hnízdo momentálně probíhá vyhodnocování shromážděných důkazů. „Policejní orgán musí teď vyhodnotit, jestli jednotlivé důkazy jsou relevantní pro tu věc a jestli jsou dostatečným podkladem pro to, aby mohl dát státnímu zástupci návrh na podání obžaloby, nebo třeba věc odložil,“ doplňuje Cimbala.

Bílý kůň

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka sice přinesla především zjištění o údajném zavlečení, ale dotkla se i Čapího hnízda. A to v okamžiku, kdy premiérův syn vypověděl, že měl s Čapím hnízdem cosi „technicky“ společného, a hlavně „nevěděl vůbec, co podepisuje“.

To silně nahrává podezření, že v zakrytí reálného vlastníka Čapího hnízda kvůli zisku padesátimilionové evropské dotace sehrál Andrej Babiš junior roli klasického bílého koně. Premiér a jeho syn navíc dosud prezentovali v médiích velmi odlišná stanoviska, a Andrej Babiš junior dokonce žádal redakci Seznam Zprávy o zprostředkování kontaktu s policií, aby mohl vypovídat. Dokonce se redakci svěřil, že má obavu z nátlaku svého otce. Městské státní zastupitelství v Praze do uzávěrky tohoto vydání týdeníku Euro nemělo informaci o tom, že by se podařilo policii navázat kontakt s Andrejem Babišem juniorem.


Senátor Goláň píše Babišovi: Jste agent StB, podvodník a špatný otec. Odstupte!

 Senátor Tomáš Goláň


Babišův advokát Michael Bartončík svému klientovi doporučil, aby výlet za synem do Ženevy veřejně komentoval co možná nejméně. „Varoval jsem klienta ohledně jeho vyjádření k cestě do Švýcarska,“ řekl týdeníku Euro Bartončík. Má to svou právní logiku. Kdyby Babiš ve slabé chvilce řekl, že se synem mluvil i o kauze Čapí hnízdo, mohlo by to způsobit v krajním případě i jeho vzetí do vazby.

Soudní psychiatr

V současné době pražské krajské policejní ředitelství čeká na spolupráci se švýcarskou stranou tak, aby mohlo Andreje Babiše juniora podrobit zkoumání jeho psychického stavu. A to nikoli zaujatou lékařkou jako v případě členky hnutí ANO a zaměstnankyně ministerstva zdravotnictví Dity Protopopové, ale soudním znalcem, který už je podle informací týdeníku Euro součástí vyšetřovacího týmu. Bez posouzení zdravotního stavu Andreje Babiše juniora ho přitom není možné k případu vyslechnout.

Někteří právníci upozorňují na to, že vyšetřovatelé s výslechem Andreje Babiše juniora nespěchali hlavně kvůli tomu, že může jako obviněný podle trestního řádu odmítnout vypovídat. A to nejen v případě svého obvinění, ale i v případě obvinění svého otce jako takzvané osoby blízké.

I s ohledem na komplikovanou mezinárodní justiční spolupráci se švýcarskými orgány městské státní zastupitelství očekává, že se vyšetřování Čapího hnízda opět protáhne. „Nemůžu predikovat postup státního zástupce, ale s ohledem na to, jaké úkony probíhají, lze předpokládat, že vyšetřování nebude ukončeno do konce roku. Patrně dojde k jeho prodloužení,“ přiblížil Cimbala.

Konečného rozhodnutí, zda se případ dostane před soud, se tak dočkáme až příští rok.

Prověřování a vyšetřování Čapího hnízda
2015
• Červenec - Týdeník Euro upozorňuje na možný dotační podvod na Čapím hnízdě
• Září - Byznysový analytik Tomáš Kapler podal na základě textů v týdeníku Euro trestní oznámení
2017
• Srpen - Policie ČR požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání
• Září - Oba poslanci byli vydání k trestnímu stíhání
• Listopad - Policie ČR požádala novou Poslaneckou sněmovnu znovu o vydání poslanců Babiše a Faltýnka
2018
• Leden - Oba poslanci byli zbaveni imunity a opět vydáni k trestnímu stíhání
• Květen - Státní zástupce zastavil trestní stíhání Jaroslava Faltýnka
• Září - Uplynula lhůta pro vyšetřování případu Čapí hnízdo, policie požádala o její prodloužení
• Listopad - Reportáž Seznamu Zprávy přinesla svědectví Andreje Babiše juniora, jehož údajné zavlečení na Krym začala policie znovu prověřovat
• Prosinec - Skončí prodloužená lhůta pro vyšetřování případu dotačního podvodu na Čapím hnízdě

O kauze Andrej Babiš mladší čtěte více:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

Babišova exmanželka pro švýcarská média: Syn určitě nebyl unesen, otec ho přijel utěšit

CIF24

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

GIBS prověřuje vyšetřování kauzy Babišova syna. Řeší, proč kriminalisté odložili oznámení o únosu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).