Menu Zavřít

A čínská chřipka zrodila hvězdu. Plukovníka ve výslužbě

23. 3. 2020
Autor: Redakce

Naprosto protichůdné reakce, které vyvolá každé veřejné vystoupení Romana Prymuly, svědčí o tom, že jeho důležitost raketově stoupá. Jako bývalý voják se chová přesně tak, jak má, jen jeho politické vedení pokulhává

Od roku 1988, kdy se začal v plzeňské vojenské nemocnici připravovat na kariéru v armádním zdravotnictví, se specializuje na epidemiologii. A tak se není čemu divit, že z Romana Prymuly, toho času náměstka ministra zdravotnictví, udělala současná pandemie jednoho z nejdůležitějších lídrů v zemi. Když premiér Andrej Babiš musel uznat, že on sám nemá potřebné schopnosti ani vědomosti, popostrčil Romana Prymulu do čela Ústředního krizového štábu.

Od toho okamžiku epidemiolog Prymula najel na vojenský dril. Především tvrdá a restriktivní opatření vidí jako zásadní nástroj k tomu, jak nástup a průběh čínské chřipky v České republice zpomalit a možná i dostat pod kontrolu. Nebojí se vyslovit nepopulární věci jako třeba to, že hranice můžou zůstat dlouhodobě zavřené nebo že současná opatření budou trvat velmi dlouho.


Ředitelem na ministerstvu obrany se stal známý ministra Lubomíra Metnara. Vybrán byl v problematickém tendru. Čtěte více v sekci Premium

Ministr obrany Lubomír Metnar

Po nečitelném a zmatečném vystupování Andreje Babiše jde o naprosto neuvěřitelné zjevení. Už žádné ušmudlané a polovičaté řešení, ale jasná - byť tvrdá a bolavá - a srozumitelná slova. I proto se Prymula velmi rychle stal pro řadu lidí hrdinou v čele českého tažení proti čínské chřipce. Dokonce jsem už zaregistroval i návrhy na to, aby se Prymula stal novým českým prezidentem.

Pak je tu ještě druhá skupina obyvatel, kterým slova a nápady Romana Prymuly způsobují naprosto opačné pnutí. Obávají se toho, že jím navrhovaná opatření jsou až příliš tvrdá, zbytečná a jen zpomalí návrat České republiky do běžného života a normálního světa. Zkrátka že se díky němu otevírá cesta zpátky k totalitě.

Jak si podle vás Prymula v současné situaci vede?

  • Kroky, které dělá, jsou správné
    42 %
  • Jeho opatření jsou příliš tvrdá
    47 %
  • Jeho opatření by měla být ještě tvrdší
    0 %
  • Nemám na to jednostranný názor
    11 %

Ani jeden z těchto dvou opačných proudů ale nemá pravdu. A Roman Prymula je v tom celkem nevinně. Chová se prostě jen tak, jak jej to učili od roku 1982, kdy v Pardubicích odmaturoval a nasměroval se ke studiu vojenské epidemiologie. 

Prymula však jako každý - bývalý či aktivní - příslušník armády potřebuje jasné politické vedení, které má směřovat a ovlivňovat jeho rozhodování. Aby se zkrátka neutrhl z řetězu a pořád měl na paměti, jaké dopady jeho rozkazy můžou mít.

Bohužel ale politické vedení země, které se dlouhodobě soustřeďuje pouze mezi Babiše a okruh jeho nejbližších podřízených, je dlouhodobě tak slabé a mimo realitu, že onu nutnou přirozenou opozici Prymulovi nedělá.

BRAND24

Zásadní zádrhel je tak ve slabé vládě. U Prymuly by jej kritici hledat neměli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).