Menu Zavřít

10 nejdražších měst světa aneb Kde chleba stojí v přepočtu i 350 korun

10. 6. 2019
Autor: Kin Pastor

Patříte mezi ty, kteří naříkají, jak drahé je bydlení v Praze? Pokud ano, pak vězte a věřte, že může být i hůr, daleko hůř. Existují totiž města, respektive existuje hned 81 dalších měst a metropolí napříč celým světem, kde vás živobytí vyjde o poznání dráž. Zde je výčet 10 těch, která se v žebříčku sestaveném analytickou společností Economist Intelligence Unit (EIU) umístila na samém vrcholu.

Výsledné pořadí vzniklo zevrubným průzkumem, jenž porovnává ceny 150 výrobků a služeb celkem ve 133 světových městech. Jedná se o zcela běžné položky jako například chléb, pivo, pánský oblek, dámský kadeřník, ale i doprava a další veřejné služby. Výše těchto základních životních nákladů je poté srovnána s náklady na živobytí v New Yorku, jenž se pro účely průzkumu používá coby jakési výchozí měřítko. Ten je pro účely objektivního srovnání ohodnocen 100 body.

A kde že se tedy člověku nejen bydlení skutečně prodraží? Prim hrají především asijské a evropské metropole.

10. místo: Los Angeles, USA

Navzdory výše zmíněnému se v žebříčku deseti nejdražších měst umístila i dvě severoamerická. Tím levnějším z nich je pak kalifornské Los Angeles.

Abyste si mohli pravidelně vychutnávat zlatavé západy slunce na pláži v Santa Monice, procházet se věhlasném Hollywodském chodníku slávy nebo se kochat krásou křivolakých ulic Beverly Hills, připravte se na to, že budete muset každý den sahat poměrně hluboko do kapsy. Žít v této bezmála čtyřmilionové aglomeraci rozprostírající se na území 1 300 kilometrů čtverečních podél pobřeží Tichého oceánu vyjde jen o zlomek levněji než ve zmíněném New Yorku.

 Los Angeles


10. místo: Tel Aviv, Izrael

Stejného bodového hodnocení jako americké L.A. dosáhl rovněž izraelský Tel Aviv. Město rozprostírající na se na pobřeží Středozemního moře je po Jeruzalému druhou největší metropolí tohoto židovského státu a de facto zaujímá i roli města hlavního - zmíněný Jeruzalém totiž mezinárodní společenství neuznává.

Chcete-li v Tel Avivu žít, pak počítejte s tím, že bochník chleba vás zde podle informací EIU vyjde na 5,09 dolaru, tedy zhruba na 116 korun. Za třetinku piva zaplatíte 2,94 dolaru (cca 67 Kč), což ve srovnání s některými jinými městy nemusí být až tak moc. Pokud byste si tady ale chtěli pořídit například pánský oblek, pak se „prohnete“ o poznání víc. Jeden takový totiž v obchodech stojí závratných 1 940 dolarů neboli více než 44 tisíc korun.

 Tel Aviv


7. místo: New York, USA

Druhým americkým městem umístěným v žebříčku deseti nejdražších metropolí světa je již uvedený New York. Jestliže v izraelském Tel Avivu vyšel pánský oblek na necelých dva tisíce dolarů, pak na Manhattanu či v Brooklynu za něj zaplatíte ještě o poznání víc, konkrétně v průměru 2 730 dolarů, tedy neuvěřitelných přibližně 62,5 tisíce korun. V tomto ohledu je Velké jablko, jak se také New Yorku přezdívá, vůbec nejdražším městem z celé desítky. A stejně tak je tomu i v případě dámského kadeřníka. Ten místní ženy vyjde na 210 dolarů (cca 4 800 Kč).

Jak moc je New York jako takový vhodný pro život, je diskutabilní. Jedná se o největší finanční a obchodní centrum nacházející se na území Severní Ameriky a je zde k dispozici snad vše, na co si člověk vzpomene, a možná i něco navíc. Na druhou stranu ale může být se svými 8,6 milionu občanů a hustotou zalidnění téměř 11 tisíc obyvatel na kilometr čtvereční pro někoho zkrátka až příliš velký. Tak či tak nelze popřít, že se jedná o impozantní město, které minimálně stojí za to, aby jej člověk alespoň jednou za život osobně navštívil.

 New York


7. Kodaň, Dánsko

O tom, že život ve skandinávských zemích není zrovna tou nejlevnější záležitostí, asi není zřejmě potřeba pochybovat. Norské Oslo či švédský Stockholm byste však letos v desítce nejdražších měst hledali marně. Oním zástupcem těchto severských států, respektive metropolí je dánská Kodaň rozprostírající se na východním pobřeží ostrova Sjaelland v Oresundské úžině. Ta shodou okolností získala stejné skóre jako již zmíněný New York.

Město samotné je na první pohled velice malebné a pyšní se řadou kulturních a architektonických památek. Naleznete zde například ikonickou čtvrt Nyhavn s domy, jejichž omítky vypadají jako z omalovánek, bronzovou soškou Malé mořské víly či známý zábavní park Tivoli.

Pakliže byste se chtěli v Kodani usídlit natrvalo, počítejte s tím, že si připlatíte. Bochník chleba v místních obchodech stojí 4,21 dolarů, tedy přibližně 96 korun. Třetinka piva vyjde průměrně sice „jen“ na 2,61 dolaru (cca 60 korun), tvrdý alkohol jako takový vás však vzhledem k zaběhlým zvyklostem ve všech těchto severských zemích vyjde již o poznání dráž. Pro české turisty v zásadě platí, že ceny většiny zboží v obchodech vypadají stejně jako doma, vždy je ale potřeba je vynásobit směnným kurzem, tedy zhruba 3,5krát.

 Kodaň


7. Soul, Jižní Korea

Na sedmé příčce se shodně s New Yorkem a Kodaní umístilo ještě jedno světové město, a sice jihokorejský Soul. A co konkrétně patří v Soulu, jenž se nachází jen několik málo kilometrů od jedné z nejchudších zemí na této planetě – komunistické KLDR, mezi nejdražší položky vůbec? Tak například obyčejný chleba. Za jeden bochník dají místní průměrně až 15,59 dolarů, tedy v přepočtu neuvěřitelných 356 korun. Výrazně levněji pak vyjde třetinka piva, za tu byste zde museli vynaložit „pouhých“ 3,13 dolaru (cca 72 Kč). Jenže takový pánský oblek se vám opět poměrně prodraží. Cena jeho pořízení se průměrně pohybuje kolem 2 074 dolarů, tedy přes 47 tisíc korun.

Důvodů, proč je Soul natolik drahou metropolí, je vícero. Svoji roli v tom hraje mimo jiné skutečnost, že zde sídlí několik předních jihokorejských technologických společností včetně Samsungu či automobilky Hyundai, které zvýšily jeho celosvětovou prestiž coby důležitého ekonomického centra. Počtem obyvatel se rovněž řadí mezi ty větší, neboť na 605 kilometrech čtverečních se tu tísní více než 10 milionů lidí.

 Soul


5. Ósaka, Japonsko

A z Dálného východu je i další město, které se řadí mezi nejdražší na světě – tentokrát se jedná o japonskou Ósaku ležící na největším tamním ostrově Honšú.

Třetí největší aglomerace v zemi vycházejícího slunce se může pyšnit moderními budovami tyčícími se stovky metrů vysoko, ale i překrásnou historickou architekturou. V městě na pobřeží stejnojmenné zákony žije přes 2,5 milionu obyvatel, kteří v průměru za jeden bochník chleba zaplatí 5,2 dolaru (119 korun), zatímco třetinka tamního piva je vyjde na 2,3 dolaru, tedy necelých 53 Kč.

 Osaka


5. Ženeva, Švýcarsko

Stejný počet bodů jako Ósaka „nasbírala“ v průzkumu EIU rovněž švýcarská Ženeva. Ta se pro změnu rozprostírá na břehů stejnojmenného jezera na samém úpatí západních Alp. Ženeva patří mezi nejkrásnější evropská města, a podobně jako jinde ve Švýcarsku je zde taktéž velice draho.

Kilogramový bochník chleba vás zde vyjde na 6,06 amerických dolarů, což v přepočtu činí závratných 139 korun. Pakliže se sem ale odstěhujete, můžete se těšit na dech beroucí panoramata a také velmi vysokou kvalitu života, kvůli čemuž je ostatně Švýcarsko celosvětově proslulé. Při dobré viditelnosti je možné spatřit i zasněžený Mont Blanc.

V Ženevě sídlí řada významných institucí včele se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), část OSN nebo také například Červený kříž. První zmínky o tomto městu se datují ještě do druhého století před naším letopočtem, přičemž v minulosti zde mimo jiné pobýval i nejslavnější římský vojevůdce všech dob Julius Caesar.

 Ženeva


4. Curych, Švýcarsko

Jen o necelých 300 kilometrů dále na severovýchod leží shodou okolností čtvrté nejdražší město na světě – Curych. Ten je zároveň i největší metropolí celé této alpské země, která je v zahraničí známá pro své lahodné sýry, čokolády, ale i spolehlivé hodinky.

V Curychu žije přibližně 400 tisíc obyvatel, jimž se naskýtá krásný výhled na přilehlé stejnojmenné jezero a jen o něco vzdálenější Alpy.

Ve srovnání se Ženevou je zde dražší například pivo, neboť třetinka tohoto zlatavého nápoje stojí průměrně 3,25 dolarů, tedy přibližně 74 korun. Za pánský oblek zde obvykle utratíte bez stovky patnáct tisíc korun, zatímco návštěva kadeřníka vyjde dámy na necelých 1 700 Kč.

 Curych


1. místo: Hongkong, Čína

Na samém vrcholu žebříčku mapujícího seznam nejdražších světových měst se ocitly hned tři velké metropole. Jednou z nich je i předaleký Hongkong ležící na pobřeží Jihočínského moře.

V tomto významném ekonomickém centru žije necelých sedm milionů obyvatel, kteří se těsnají na 1 103 kilometrech čtverečních. Formálně je sice Hongkong podřízen Číně, na základě tamní ústavy se nicméně těší vysokému stupni autonomie. Oficiálně se pak tento region nazývá Zvláštní administrativní oblast Čínské lidové republiky Hongkong.

A na kolik že tu místní obyvatele co vyjde? Jedná-li se o bochník chleba, za něj dají průměrně 3,91 dolaru, což dělá v přepočtu cca 90 Kč. Poměrně málo stojí například pivo – za třetinku byste tady nechali 1,77 dolaru (zhruba 40 korun). Prodražil by se vám naopak nákup pánského obleku, a to poměrně dost, neboť místní obchodníci si za něj v průměru říkají 1 874 dolarů (necelých 43 tisíc korun). Ani dámský kadeřník ale nepřijde příliš levně – jeho průměrná cena se pohybuje na hranici 112 dolarů, tedy 2 560 Kč.

 Hongkong


1. místo: Paříž, Francie

Zpět do Evropy! Nejdražší město světa hodnocené podle analytiků EIU lze totiž najít i na Starém kontinentu. Je jím francouzská metropole Paříž.

Za možnost dívat se každý den na slavnou Eiffelovu věž, procházet se po Champs-Élysées až k ikonickému Velkému vítěznému oblouku či hledět na celé město z vrcholu Montmartru by mnoho lidí dalo téměř cokoliv, a možná i proto se Paříž řadí mezi nejdražší světová města vůbec celkem pravidelně.

Loni se v tomto žebříčku ocitla na místě druhém, letos jej společně s dalšími dvěma metropolemi opanuje. Chcete-li v Paříži bydlet i vy, připravte se na to, že kromě tradičně astronomických cen za pronájem bytu zde zaplatíte i 5,66 dolarů (129 korun) za jeden bochník chleba, ale také třeba celé dva tisíce dolarů (45 700 Kč) za standardní pánský oblek nebo přes 2 700 korun za dámského kadeřníka.

 Paříž


1. místo: Singapur, Singapur

Stejně jako v roce 2018 i letos se na samém vrcholu výčtu nejdražších světových měst umístil asijský Singapur. Tento městský stát rozprostírající se na ploše 710 kilometrů čtverečních je domovem pro 5,4 milionu obyvatel. Byl založen roku 1819 Britem Thomasem Stamfordem Rafflesem, během druhé světové války obsazen Japonci, posléze navrácen do správy Britům, následně se na krátkou dobu stal součástí Malajské federace, aby z ní byl v roce 1965 vyloučen, díky čemuž vznikla samostatná a nezávislá republika, jíž je dodnes.

Singapur jako takový je jednou z nejvyspělejších světových ekonomik, přičemž v daném regionu jihovýchodní Asie představuje významné finanční a dopravní centrum. Na jeho území se mimo jiné nachází i druhý největší kontejnerový přístav vůbec.

KL24

Díky všem těmto skutečnostem proto není divu, že je hodnocen jako město s nejvyššími životními náklady na světě. Společně s Hongkongem a Paříží je o celých sedm procent dražší než americký New York. V Singapuru je drahé zejména bydlení, ovšem například bochník chleba či pivo se dají pořídit relativně levně, a sice za 3,4 (78), respektive 2,37 dolaru (54 korun).

 Singapur

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).