Menu Zavřít

10 nejdražších dezertů na světě

24. 6. 2019
Autor: shutterstock.com

Sotva se někde na světě najde člověk, který by si občas za odměnu nedopřál nějaký ten dezert, a dokonce se říká, že žádné pořádné jídlo by bez perfektní sladké tečky prostě nebylo kompletní. Čokoládový dort, muffiny či ovocný pohár si v dnešní době můžete dopřát téměř kdekoli. Pokud ale chcete něco opravdu speciálního, budete si muset pořádně připlatit. Jaké dezerty patří k těm vůbec nejdražším? To se dozvíte v našem článku.


10. místo – The Golden Phoenix Cupcake

Mezi velice populární sladkosti, které si lidé často připravují také doma, rozhodně patří cupcakes. První zmínka o tomhle dezertu pochází z Ameriky, v dnešní době ale tyhle perfektní dortíčky s polevou, ovocem a různým sypáním seženete téměř všude. Pokud však hledáte něco speciálního, vyzkoušejte zlatem pokrytý zákusek s názvem The Golden Phoenix Cupcake. Za ten zaplatíte 1 000 amerických dolarů, což v přepočtu činí něco přes 22 tisíc korun.

 The Golden Phoenix Cupcake

Abyste ochutnali tento báječný dezert, budete si muset zajet do malebného pekařství jménem Bloomsbury´s, které najdete v nákupním centru Dubai Mall. Proč je ale tenhle cupcake tak drahý? Jde hlavně o ingredience, které zahrnují například ugandské vanilkové fazole, italskou čokoládu nebo jahody namáčené ve zlatě. Čokoládová poleva je navíc posypaná jedlým zlatým prachem.

Aby toho nebylo málo, pekařství Bloomsbury´s dezert servíruje se zlatou lžičkou. Jedlé zlato tedy sice nemá žádnou chuť, ale přinejmenším tak budete mít unikátní gurmánský zážitek, na který nikdy nezapomenete. Pokud si však myslíte, že lžička vám zůstane jako pěkná připomínka draze zaplaceného zákusku, jste na omylu. Po jídle ji musíte poctivě vrátit.


9. místo – Krispy Kreme´s Luxe Doughnut

Když se v Americe řekne Krispy Kreme, málokomu se okamžitě nezačnou sbíhat sliny. Jedná se totiž o řetězec prodejen, který je známý díky svým sladkým koblihám. Možná vás proto překvapí, že zrovna tady vytvořili devátý nejdražší dezert světa, a to konkrétně speciální koblihu jménem Krispy Kreme´s Luxe Doughnut. Její cena byla neuvěřitelných 1 685 amerických dolarů, u nás byste za ni tedy zaplatili zhruba 38 tisíc korun.

 Krispy Kreme´s Luxe Doughnut

Co je na tomhle zákusku tak speciálního? Pro začátek hlavně to, že je pokrytý 24karátovými zlatými listy a najdete na něm i několik jedlých diamantů. Kromě toho je tahle přepychová kobliha plněná šampaňským Dom Pérignon a ozdobená také lotosem vytvořeným z bílé čokolády. Dezert byl navíc servírován společně s koktejlem, který obsahoval sirup z malin a maracuji, Courvoisier Cognac a další Dom Pérignon.

Nápad vyrobit přepychovou koblihu ale nepřišel jen z nějakého obyčejného rozmaru. Společnost Krispy Kreme se rozhodla připravit tento dezert za účelem speciální sbírky a věnovala získané finanční prostředky charitativní organizaci The Children´s Trust. Koblihu si dnes nemůžete nikde objednat, jelikož šlo o unikátní kousek.


8. místo – The Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Říká se, že u dezertů je správná prezentace obzvlášť důležitá. Když se tedy na Srí Lance rozhodli vytvořit zákusek jménem Fortress Stilt Fisherman Indulgence, dali si na jeho luxusním vzhledu opravdu záležet. Není divu, jeho cena se totiž vyšplhala až na 14 500 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 330 tisíc korun.

 The Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Obyvatelé Srí Lanky jsou známí tím, že si velmi váží lokálních tradic. Jednou z nich je také stilt fishing, což se dá volně přeložit jako rybaření na chůdách. Jelikož tento zvyk místní rybáři praktikují po celá desetiletí, rozhodli se pracovníci restaurace Wine3 Fisherman Stilt této tradici vzdát hold a vytvořili speciální dezert Fortress Stilt Fisherman Indulgence.

Přepychový zákusek se skládá z čokolády, exotického ovoce a likéru Irish cream. Naservírují vám ho s kompotem z manga a granátového jablka, celé kompozici však vévodí rybář vyřezaný z čokolády, který visí na chůdách, a pod ním se nachází 80karátový akvamarín. Šťastlivci, kteří se rozhodnou si tento dezert objednat, si navíc mohou drahokam ponechat.


7. místo – Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream Sundae

Restaurace jménem Serendipity 3, kterou byste našli v New York City, je proslulá jako místo, kde se natáčely scény mnoha známých filmů. Ke příležitosti 50. výročí si místní pracovníci nadělili speciální zmrzlinový pohár s názvem Golden Opulence Sundae, který by vás vyšel na 1 000 amerických dolarů. Později však zašli ještě dál a vytvořili pohár jménem Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream Sundae, za který si účtují 25 000 dolarů. To je v přepočtu asi 570 tisíc korun.

 Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream Sundae

V tomto dezertu najdete daleko víc než jen běžnou zmrzlinu, cukráři se totiž rozhodli přimíchat také 5 gramů 23karátového zlata. A aby toho nebylo málo, místo obyčejné třešničky umístili na vrch čokoládový lanýž jménem La Madeline au Truffle, který sám o sobě stojí 250 dolarů.

Zákusek je servírovaný v poháru se zlatou korunkou, 18karátovým zlatým náramkem s bílými diamanty a zlatou lžičkou. Jelikož však dezert není součástí běžného menu, musíte si ho objednat dostatečně dopředu. Jednotlivé ingredience totiž nepochází z USA, ale dováží se z různých světových destinací. Lanýže nakupují cukráři ve Francii, zlato je zase nutné přivézt z dalekého Švýcarska.


6. místo – The Lindeth Howe Country House Hotel Chocolate Pudding

Většina lidí, kteří mají chuť na pudink, si ho buď sami uvaří, nebo si koupí kelímek v supermarketu. Existují ale i tací, kterým není líto za tento (pro někoho možná obyčejný) dezert královsky zaplatit. Přesně pro ně připravil Marc Guibert z anglického hotelu jménem Lindeth Howe Country Hotel speciální pudink, který stojí 34 000 amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 775 tisíc korun.

 The Lindeth Howe Country House Hotel Chocolate Pudding

Dezert byl navržen tak, aby svým vzhledem připomínal slavné Fabergého vejce. Kromě čtyř druhů kvalitní belgické čokolády, kaviáru a jedlých zlatých listů obsahuje také 2karátový diamant, který byste ovšem jíst určitě neměli. K pudinku navíc dostanete také lahev Chateau d´Yquem. Musíte si ho však objednat s dostatečným předstihem, hotel totiž vyžaduje alespoň tři týdny času, aby mohl tuto specialitu připravit.


5. místo – The Absurdity Sundae

Páté místo v žebříčku nejdražších světových dezertů patří zmrzlinovému poháru jménem The Absurdity Sundae, který nabízí společnost Three Twins Ice Cream. Stojí neuvěřitelných 60 000 amerických dolarů, takže v přepočtu byste za něj zaplatili zhruba 1,36 milionu korun. Má to ale malý háček, nejde totiž o jen tak ledajakou návštěvu cukrárny, kde spořádáte kopec zmrzliny.

 The Absurdity Sundae

Obyčejný banana split, který si můžete od Three Twins objednat, stojí „pouze“ 3 333,33 dolaru. Skládá se z několika druhů zmrzliny, banánů a sirupů vyrobených ze tří druhů vzácných dezertních vín. K tomu dostanete také speciální lžičku z roku 1850, a pokud se ozvete dostatečně dopředu, na místě se objeví také cellista, který vám jídlo zpříjemní svou serenádou.

Jak se tedy může cena tohoto poháru vyšplhat až na rekordních 60 000 dolarů? Jde o zážitek, který je s konzumací dezertu spojený. Abyste si ho totiž mohli dostatečně vychutnat, odvezou vás na Kilimandžáro. Samotný zakladatel společnosti vám na místě připraví zmrzlinu z ledu, který pochází přímo z vrcholku hory. V ceně je samozřejmě započítaná také letecká doprava do Tanzanie a pětihvězdičkové ubytování. Třetina závratné částky, kterou za tento zážitek zaplatíte, bude navíc věnována africké environmentální neziskové společnosti.


4. místo – Platinum Cake

Zmrzlinové poháry nemáte rádi a zlato ani diamanty také nejsou nic pro vás? V tom případě možná oceníte dezert s názvem Platinum Cake, který navrhl japonský šéfkuchař Nobue Ikara. Ten se totiž rozhodl nalákat ženy, aby si kupovaly více platiny, a vytvořil proto speciální svatební dort. Jeho cena se vyšplhala na 130 000 amerických dolarů, což jsou v přepočtu necelé 3 miliony korun.

 Platinum Cake

Ve skutečnosti se jedná o obyčejný bílý dort, který je ozdobený prostou bílou polevou. Na vrch ale Nobue přidal platinové doplňky, jako jsou například různé řetízky, náhrdelníky, přívěsky nebo brože. Celý tento výtvor navíc věnoval mnoha ženám angažujícím se v umění včetně japonské filmové hvězdy Rincho Kikuchi nebo modelky Chie Kumasawa.


3. místo – Diamond Fruitcake

V mnoha zemích patří mezi nejprodávanější vánoční pochoutky fruitcake neboli biskupský chlebíček. Ačkoli se často zdá, že si lidé na tento dezert spíše stěžují, než že by ho zbožňovali, o Vánocích je prostě všude, což možná souvisí také s jeho nízkou cenou. V tokijském obchodním domě Takashimaya Department Store se však rozhodli vytvořit luxusní verzi tohoto dezertu, a tak vznikl Diamond Fruitcake.

Diamond Fruitcake

Speciální biskupský chlebíček se pyšní tím, že na jeho ozdobení bylo použito 223 diamantů, které dohromady váží 170 karátů. Cukrářům trvalo půl roku pouhé navrhování dezertu a celý měsíc následně zabrala jeho výroba. Nemůže si ho proto dovolit kdekdo.

Diamond Fruitcake není určený k jídlu, protože vznikl spíše jako umělecké dílo, které propaguje japonský obchodní dům. Pokud byste si tento zákusek přeci jen chtěli koupit, budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Stojí totiž 1,72 milionu amerických dolarů, což je v přepočtu více než 39 milionů korun.


2. místo – Strawberries Arnaud

Pokud nevíte, co s penězi, a nechcete si koupit přepychové sídlo, exotickou dovolenou nebo luxusní jachtu, můžete investovat třeba do dezertu jménem Strawberries Arnaud. Ten v roce 2016 vytvořili šéfkuchaři z Arnaud Restaurant v New Orleans u příležitosti svátku zamilovaných. Jeho cena se vyšplhala až na 9,85 milionu amerických dolarů, v přepočtu byste za něj tedy zaplatili asi 225 milionů korun.

 Strawberries Arnaud

Běžný jahodový dezert stojí v restauraci Arnaud zhruba 9 dolarů. Co se tedy skrývá ve valentýnské specialitě, za kterou si místní majitelé účtují téměř deset milionů? Základ tvoří jahody od místních pěstitelů, vanilková zmrzlina, šlehačka a různé drahé likéry a šampaňské, což dodává dezertu tu správnou chuť. To vše je navíc ozdobené 24karátovými zlatými vločkami.

Že se vám to zdá pořád málo? V tom případě byste měli vědět, že v ceně je zahrnutý také ozdobný box, který najdete na talíři společně se svým jahodovým pohárem. Ten obsahuje zásnubní prsten s diamantem (10,06 karátu) z prodejny starožitností MS Rau Antiques.


1. místo – Dort posetý diamanty

Žádná pořádná oslava se neobejde bez pořádného dortu. Dezert vytvořený britskou designérkou Debbie Wingham je ovšem trochu jiný než klasické máslové dorty, které vám každoročně peče babička. Je totiž posetý diamanty a dalšími drahými kameny, jako jsou například smaragdy či ametysty.

 Dort posetý diamanty od Debbie Wingham

KL24

Nejdražší dort světa si objednala bohatá rodina ze Spojených arabských emirátů jako dar, který věnovali dceři na narozeninové a zásnubní party. Dezert v podstatě zobrazuje módní přehlídku, je 6 stop dlouhý, váží 450 kilogramů a jeho základ tvoří belgická čokoláda, ganache a krém z čokoládových lanýžů. Molo i okolní prostory jsou poseté ručně vytvořenými postavičkami, které mají na sobě šaty z couture kolekce navržené samotnou Debbie.

Kromě zmíněných ozdob najdete na speciálním narozeninovém dortu také 4 000 různých drahokamů včetně vzácného růžového diamantu, žlutého diamantu a patnácti 5karátových bílých diamantů. Výroba tohoto obrovského dezertu zabrala návrhářce bezmála 1 100 hodin. Někteří lidé tvrdí, že jeho cena dosáhla na 48,5 milionu amerických dolarů, podle jiných se však vyšplhala až na rekordních 75 milionů. V přepočtu by se tedy jednalo o 1,7 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).