Menu Zavřít

V EU se nesmí obchodovat se švýcarskými akciemi. Ty přesto rostou k historickým maximům

1. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Od 1. července je v Evropské unii zakázáno obchodovat se švýcarskými akciemi. Důvodem jsou neshody mezi Bruselem a alpskou konfederací ohledně nové dohody o obchodu a migraci. Analytici očekávali, že omezení obchodů se švýcarskými tituly jen na burzu v Curychu povede k oslabení likvidity i celého trhu. Jenže akciový index SIX naopak atakuje historická maxima.

Evropská unie na konci minulého týdne přestala považovat švýcarská burzovní pravidla za ekvivalentní svým vlastním. Tento krok pro banky a makléřské společnosti sídlící v EU znamenal ztrátu možnosti obchodování na švýcarských akciových trzích, kde vytvářejí značnou část obratu. Švýcarsko zároveň zavedlo novým systém, který zakázal obchodování se švýcarskými akciemi na burzách v EU.

Na švýcarský akciový trh má nové opatření překvapivě příznivý vliv. Hlavní index švýcarského akciového trhu SMI se během pondělního obchodování pohyboval okolo 10 tisíc bodů. V pátek přitom uzavřel o sto bodů níže.

Vývoj akciového indexu švýcarské burzy


source: tradingeconomics.com

Z dvaceti titulů zahrnutých do indexu SMI přidávalo 17. Největší zisky si připisovaly bankovní akcie UBS a Credit Suisse, následovaly farmaceutické firmy Novartis a Roche. Potravinářský obr Nestlé naopak o půl procenta oslabil, informuje web německého deníku Handelsblatt.

I objem obchodů překonal průměrnou hodnotu pro první dvě hodiny pondělního dopoledne, která v uplynulém čtvrtletí činila 902 milionů franků. Dnes to bylo 1,03 miliardy. Švýcarská vláda očekává, že investoři z EU budou na tamním akciovém trhu obchodovat i přesto, že Brusel přestal tamní pravidla považovat za ekvivalentní.

Dopady opatření zatím nejsou patrné pravděpodobně i díky zlepšení nálady na trzích zásluhou víkendového pokroku v jednání mezi USA a Čínou, který zvýšil naděje na zažehnání obchodní války.

EU podmínila prodloužení režimu ekvivalence burzovních pravidel pokrokem u smlouvy upravující vzájemné vztahy se Švýcarskem. Dlouho vyjednávaná dohoda má poskytnout rámec pro jednotlivé dvoustranné dohody o volném pohybu osob, letecké dopravě či obchodu se zemědělskými produkty. Švýcarsko ale poukazuje na podle něj nepřijatelné nové povinnosti vyplývající ze zapojení do unijního vnitřního trhu.

Čtěte také:

BRAND24

Summit EU skončil bez výsledku. Unijní lídři se neshodli na obsazení vrcholných funkcí

Partie o post šéfa ECB je v plném proudu. Draghiho může vystřídat Francouz, Němec, nebo Fin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).