Menu Zavřít

Teplárenská část Křetínského impéria navýšila zisk. EP Energy vydělala 3,7 miliardy

3. 5. 2017
Autor: EP Energy

Teplárenská skupina EP Energy, která patří mezi hlavní součásti podnikatelského impéria EPH miliardáře Daniela Křetínského, loni vykázala nárůst čistého zisku o 66 procent na 136 milionů eur (3,7 miliardy korun). K lepším výsledkům přispěl prodej ztrátové těžby uhlí a výroby elektřiny v Německu i části Pražské teplárenské.

Ze stejného důvodu nastal v loňském roce meziroční pokles tržeb o 6,5 procenta na 1,84 miliardy eur (49,7 miliardy korun). Úbytek německých aktivit přitom zčásti nahradilo převzetí budapešťské teplárenské společnosti BERT, ke kterému došlo v prosinci roku 2015.

Nejvýznamnějším trhem pro EP Energy zůstává Česká republika, kde do zmíněné skupiny náleží Pražská teplárenská, Elektrárny Opatovice, Plzeňská energetika, mostecká teplárna United Energy a dodavatel energií EP Energy Trading. Na Slovensku pak EP Energy vlastní 49procentní podíl ve Stredoslovenské energetice.

Hospodaření EP Energy (v milionech eur)
2016 2015 2014 2013
tržby 1842 1971 2397 1871
provozní zisk 125 206 157 158
zisk z prodeje aktiv 63 0 0 0
čistý zisk 136 82 67 123

Jak bývá u Křetínského firem zvykem, i skupina EP Energy je silně zadlužena. Výše závazků vůči bankám a držitelům dluhopisů ke konci loňského roku dosahovala 1,15 miliardy eur (31 miliard korun). V meziročním srovnání zde došlo k jistému zlepšení, o rok dříve byl dluh ještě o 200 milionů eur vyšší.

EP Energy Trading převzala odběratele Central Energy
Společnost EP Energy Trading přebrala od začátku května zhruba 530 odběrných míst od konkurenční společnosti Central Energy. Firma Central Energy bude nadále fungovat samostatně, EP Energy Trading koupil jen odběrná místa. Výši transakce společnost neoznámila.

„Akvizice vnímáme jako jeden ze způsobů, jak zvyšovat tržní podíl“, řekl Ladislav Sladký z EP Energy Trading. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala EP Energy Trading na konci letošního března elektřinu 32.633 a plyn 20.414 zákazníkům. EP Energy Trading je součástí energetické skupiny EP Energy, která je největším dodavatelem tepelné energie v Česku a druhým největším českým výrobcem elektřiny.

Zdroj: čtk

EP Energy je součástí skupiny EP Infrastructure, která má od letošního února novou akcionářskou strukturu. Majoritních 69 procent zde vlastní Energetický a průmyslový holding ovládaný Danielem Křetínským, zbývajících 31 procent drží konsorcium australských, čínských a německých investičních fondů. Ze struktur EPH se naopak stáhli slovenští byznysmeni z finanční skupiny J&T.


Konsorcium EPH a PPFI stoplo plán na rozšíření těžby uhlí v Německu

Německý hnědouhelný důl Jänschwalde společnosti Vattenfall


V rámci „úklidu“ před vstupem zahraničních fondů došlo v dubnu loňského roku k převodu německé těžební společnosti MIBRAG, elektrárny Helmstedt a podílu v elektrárně Schkopau z EP Energy do subholdingu EP Power Europe. V této firemní skupině, kterou EPH ovládá ze 100 procent, se soustřeďují rizikovější aktivity v oblasti výroby elektřiny a těžby uhlí.

Z pohledu EP Energy se jednalo o výhodnou transakci. Ztrátové německé aktivity totiž prodalo své sesterské firemní struktuře za 493 milionů eur (13,3 miliardy korun). Dalších 82 milionů eur (2,2 miliardy korun) loni EP Energy utržilo za prodej plynových kotelen v západní polovině Prahy.

BRAND24

Čtěte také:

Vesnice za uhlí na jeden rok. „Německý Jiřetín“ má ustoupit Křetínského rypadlům

Elektrárna Lippendorf (v pozadí) a rypadlo v dole společnosti Mibrag.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).