Menu Zavřít

Šance pro český průmysl: Francie citelně zvyšuje obranný rozpočet

22. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Po letech šetření začala vláda v Paříži opět investovat do své armády, příští rok jí dá 32,4 miliardy eur, což je o 8,9 miliard více, než se plánovalo. Cílem je v roce 2025 dostat obranný rozpočet na 2 procenta HDP. To je dobrá zpráva i pro Prahu.

„Spolupráci s českým obranným průmyslem jsme otevřeni,“ říká Roland Galharague, francouzský velvyslanec v Praze. Podle něj by se dalo navázat na právě probíhající programy. Ať už jde o projekt obrněného vozidla Titus, na němž kooperuje kopřivnická Tatra Trucks a francouzský Nexter Systems, či dodávky malých zbraní. To je případ České zbrojovky – speciálním jednotkám GIGN francouzských ozbrojených sil prodala útočné pušky CZ Bren 2.

Galharague upřesňuje, že rostoucí obranný rozpočet umožní především vylepšit osobní výstroj a výzbroj francouzských vojáků. Právě v těchto oblastech má francouzská armáda velké nedostatky, což si prý velitelé ověřili během operací v Libyi. Šance se tak rýsuje nejen pro české muničky, ale i pro firmy zaměřené na výrobu doplňků a uniforem.

A že se Francie chce do budoucna ještě víc zaměřit na spolupráci s českou armádou a obranným průmyslem, nejlépe dosvědčuje fakt, že po pěti letech nyní obnovila post vojenského atašé na své pražské ambasádě. Stal se jím plukovník Daniel Kopecky, veterán francouzské armády pocházející z České republiky.

Plán posilovat obranné výdaje ohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron už letos v létě. Nyní návrhy prochází schvalovacím řízením. Příští rok bude armáda hospodařit s 32,4 miliardy eur (825 miliard korun), což představuje 1,82 procenta tamějšího HDP. Rostoucí křivka je naplánovaná tak, aby v roce 2025 dosáhla úrovně 2 procent HDP, jak po svých členech žádá Severoatlantická aliance. „Pokud bude třeba, rozpočet i pak poroste dál,“ dodal Roland Galharague pro Euro.

BRAND24

Čtěte také:

Polsko navýší výdaje na obranu nad stanovené minimum i kvůli „hrozbě z Východu“

Výdaje na obranu porostou rychleji. V roce 2020 1,4 procenta HDP, shodli se ministři

Jak Francouzi dvakrát narazili

Kuřácký koutek Daniela Deyla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).