Menu Zavřít

První jaderný reaktor třetí generace AP1000 bude v Číně. Westinghouse ho zprovozní na podzim

12. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

První jaderný reaktor třetí generace AP1000 na světě bude mít Čína. Zařízení americké společnosti Westinghouse v elektrárně San-men v jihovýchodní provincii Če-ťiang má komerční provoz zahájit do listopadu.

Do kritického stavu, kdy je štěpná řetězová reakce v rovnováze, tedy štěpením vzniká právě tolik neutronů, kolik jich v reaktoru zaniká, má reaktor dospět už na konci června. Podle listu Science Daily to uvedl předseda představenstva China National Nuclear Power Corp (CNNP) Čchen Chua.

Čína se v roce 2007 dohodla s firmou Westinghouse na výstavbě čtyř bloků AP1000 jaderných reaktorů třetí generace, dvou v elektrárně San-men a dvou ve městě Chaj-jang v provincii Šan-tung. První měly být původně hotovy do roku 2014, ale projekt byl kvůli bezpečnostním a projektovým záležitostem odložen. Povolení k navážení paliva získala elektrárna San-men od čínského Státního úřadu pro jadernou bezpečnost letos v dubnu.

Firma Westinghouse do projektu v Číně vkládala velké naděje, po neštěstí v japonské elektrárně Fukušima v roce 2011 však Peking pozastavil schvalovací proces i stavbu jaderných reaktorů. Nyní se očekává, že se zaměří především na vlastní reaktor třetí generace Chua-lung II.


Jaderný euroguláš: Brusel pomohl Budapešti zadat dostavbu jaderné elektrárny Rusům

 Protest proti dostavbě Paks II, ilustrační foto


Reaktory třetí generace vycházejí z modelů druhé generace, ale mají mnohem lepší užitkové a bezpečnostní vlastnosti. Patří k nim také EPR firmy Areva, který je nyní ve výstavbě ve Francii, Číně, Finsku a Británii. Chua-lung konkuruje ruskému VVER společnosti Rosatom. Ta minulý týden v Číně uzavřela dohodu o výstavbu čtyř bloků.

BRAND24

Čína chce do konce roku 2020 zvýšit celkovou jadernou instalovanou kapacitu na 58 gigawattů a dalších 30 GW mít ve výstavbě. V závěru letošního roku měla instalovanou kapacitu 35,8 GW a ve výstavbě 23 GW, uvedla agentura Reuters.

Dále čtěte:

Esej: Jaderný přelud se rozplývá

Neekonomické, ukvapené: Drábová kritizuje stavbu laboratoře za 1,7 miliardy

Poslušný sluha, nebo stroj na dividendy? ČEZ je zralý na dělení

Nesabotujte české jádro, vyzývá rakouskou vládu vídeňský fyzik

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).