Menu Zavřít

Podivuhodný stroj na peníze

6. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Zisky monopolu CZ.NIC tajemně mizí

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC, centrální registrátor internetových domén, letos poprvé zveřejnil účetní uzávěrku a rozdělení zisku. Výnosy CZ.NIC za rok 2001 dosáhly výše bezmála 118 milionů korun. Hospodářský výsledek po zdanění byl však jen něco přes tři miliony. Na firmu se třemi zaměstnanci jsou to náklady podivuhodně vysoké, zvláště když konkurenti z oboru tvrdí, že veškerou činnost zájmového sdružení se třemi zaměstnanci lze pořídit přibližně za čtvrtinu. Nic by do toho nikomu nebylo, kdyby se činnost sdružení netýkala všech, kteří chtějí mít na webu své stránky.
Sdružení tento rok věnovalo milion korun na konto Paraple, vyhlásilo výběrové řízení na sponzorské projekty, pro které má připravenou částku 2,8 milionu korun. Částka mírně přesahující milion korun byla odeslána celosvětovému registrátorovi národních domén. Se třemi zaměstnanci vykazuje sdružení náklady 113,2 milionu korun. Z této sumy mandátní smlouvy zaručuje 85 procent dodavateli technického řešení KPNQwest, od něhož blíže nespecifikovaný podíl putuje do firmy Softwarové aplikace a systémy, která je nyní součástí holdingu ICZ a dodává aplikační software. Odborníci tvrdí, že podíl KPNQwest na výnosech CZ.NIC neodpovídá nákladům na provoz národní domény ani z třetiny. I když nizozemsko-americká KPNQwest dostává na evropských a světových trzích ránu za ranou, české pobočce se ve spojení se GTS nedaří tak zle. Zlé jazyky tvrdí, že je to právě díky milionovým měsíčním příjmům od CZ.NIC.

Pro blaho občanů.

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC vzniklo v květnu 1998. Do vínku si dalo podporu obecně prospěšných projektů a činností pod podmínkou, že jde o projekty otevřené všem zájemcům. A také úkol definovat pravidla pro přidělování doménových jmen pod doménou nejvyšší úrovně CZ. Vše bylo po právní stránce vzorně ošetřeno (letos stály právní služby 1,5 milionu), CZ.NIC si stanovy, kterými se pasovalo do dominantního postavení na českém internetu, nechalo posvětit jak telekomunikačním úřadem, tak úřadem pro hospodářskou soutěž. O všech doménách, existujících před 1. zářím 1999, začal rozhodovat nový administrátor, který jako jeden z prvních kroků rozeslal výzvy k úhradě. Co se dělo dál, je už notoricky známé. Sdružení vypsalo výběrové řízení na technické provozování registrace adres a vyhrál je jediný zájemce, EUnet Czechia. Výnosy za čtvrt roku dosáhly 700 000 korun, ale to byl jen skromný začátek. Zakládajícími členy zájmového sdružení bylo několik profesionálních společností poskytující webové služby. (Slovo profesionální jena místě, protože internet byl v Česku - ač se to zdá neuvěřitelné - až do roku 1996 jen vysokoškolskou záležitostí.) Z nich je třeba zmínit Internet.CZ, LUKO Czech-Net a InWay. Společnost s ručením omezeným Internet.CZ, jehož předchůdcem byla společnost CONET, je propojena se jménem Petr Král. V obchodním rejstříku figurují v této společnosti, později přetransformované do EUnet Czechia, další dvě jména: Pavel Rosendorf a Jiří Orság. Jistě ne náhodou se mezi zakládajícími členy CZ.NIC objevuje znovu jméno Petra Krále jako zástupce softwarové a telekomunikační firmy InWay, zatímco Pavel Rosendorf a Jiří Orság Internet.CZ prodávají londýnské společnosti Eunet International Ltd. Orság se přesune do IT firmy Spinet. Pavel Rosendorf však až do října 2001 zůstává jednatelem EUnetu potažmo KPNQwestu. Figuruje tedy na obou stranách. Existuje ještě čtvrté jméno, o kterém se v internetových sférách hodně hovoří – Richard Koza. Patřil také k zakládajícím členům prostřednictvím společnosti LUKO Czech-Net, dnes EuroWeb Czech Republic. Až do letošního ledna byl předsedou představenstva CZ.NIC. Vystídal ho Petr Král, místopředsedou Pavel Rosendorf a dalším členem představenstva Jiří Orság. Nejméně tři z těchto čtyř lidí byli mezi těmi, kteří se podíleli na zmíněném výběrovém řízení.
Do 31. srpna 1999 prováděla registraci na doméně .CZ společnost EUnet Czechia, zdarma. Jako zdroj příjmů jí stačilo připojovat některé registrované na internet. O rok později, pod taktovkou CZ.NIC, stojí tato činnost téměř 30 milionů korun a v dalším roce přes 87 milionů.

Nestíhali.

„Protože počet registrovaných domén druhého řádu rostl, převzalo tuto činnost od září roku 1999 sdružení CZ.NIC,“ vysvětlil týdeníku EURO ředitel zájmového sdružení CZ.NIC Jiří Dohnal, který byl do poloviny loňského roku místopředsedou představenstva. „V EUnetu už toho měli dost. Nechtěli neustále řešit, kterému Beránkovi přidělit adresu Beránek.cz,“ řekl Dohnal. Na dotaz týdeníku EURO, do jakých nákladů se promítají tak vysoké výnosy, sdělil, že žádný ze 22 členů sdružení, kterými jsou například česká odnož IBM, Český Telecom, Datac nebo GTS, nepobírá podíly na zisku sdružení. „Například jen bance za položky ročně zaplatíme skoro milion korun, ale podstatnou část pohltí náklady na zpracování systému,“ tvrdí Dohnal. Týdeník EURO ale zjistil, že to není úplně přesné. Členové představenstva a dozorčí rady odměny pobírají. Dobře informované zdroje uvádějí, že letos si odhlasovali čtvrt milionu korun na osobu a navíc byli pojištěni za 36 000 korun na škody do deseti milionů, způsobené profesní odpovědností. Ale to jsou stále jen drobné. „Smlouvu na technické činnosti máme s KPNQwest a její náklady rostou úměrně počtu dat. Nejsem však oprávněn vám tuto částku sdělit,“ konstatoval Dohnal. Podstatnou část nákladů pohltí nizozemská společnost KPNQwest Czechia, která EUnet koupila. Na základě mandátní smlouvy na zpracování dat, kterou sdružení nemůže vypovědět, to bylo za rok 2001 asi 99 milionů korun.

Tajné stanovy.

Zájmové sdružení uveřejnilo výsledky (a ještě neúplné) svého hospodaření až po čtyřech letech. Stanovy však tají nadále. Jak uvádí výpis z registru ekonomických subjektů ARES, který je k dispozici na internetových stránkách ministerstva financí, mělo by jít o neziskovou instituci sloužící domácnostem. Sdružení CZ.NIC je proto registrované u obvodního úřadu městské části Praha 6. Týdeník EURO požádal jeho ředitelku Olgu Královou o možnost nahlédnutí do stanov zájmového sdružení, ale byl odmítnut s tím, že bez souhlasu CZ.NIC to není možné. Olga Králová proto požádala CZ.NIC o povolení, ale ani ona, ani týdeník EURO jej nedostaly: „Stanovy sdružení CZ.NIC budou zveřejněny na základě rozhodnutí valné hromady během příštího týdne na www.nic.cz,“ odpověděla 12. července Zuzana Durajová, zaměstnankyně CZ.NIC redakci. Na programu valné hromady však tento bod nebyl, a navíc valná hromada byla nečekaně zrušena. Na internetových stránkách stanovy i nadále nejsou.

BRAND24

Kolik se vrátí internetu?

Sdružení CZ.NIC, kromě registrační činnosti, deklarovalo i podporu projektům na českém internetu. Tento cíl si CZ.NIC vytkl již ve stanovách z roku 1998, v nichž se uvádí: „Sdružení podporuje v souladu se schválenou koncepcí činnosti sdružení obecně prospěšné projekty a činnosti vztahující se k činnosti sdružení pod podmínkou, že se jedná o projekty otevřené všem zájemcům a že projekty, příspěvky na ně a jejich výsledky jsou pravidelně zveřejňovány.“ Nic takového se ovšem až do letošního roku nestalo. Schválení čtyřstránkové koncepce, jakým způsobem naplnit stanovy, totiž trvalo čtyři roky. Původně čistokrevné sdružení internetových providerů v CZ.NIC se rozdělilo do tří skupin. V první jsou poskytovatelé webhostingu, tedy prostoru na serverech pro ty, kdo chtějí mít internetové stránky, jako Ignum, Zoner Software nebo Globe Internet. Druhou skupinu tvoří typičtí internetoví provideři, například KPNQwest, GTS nebo InWay, ale registrace domén pro ně nikdy nebyla a není primární činností. Třetí skupinou jsou firmy již samostatně nepodnikající, které se sloučily s jinou firmou. Hlasovací právo na valné hromadě jim ale zůstává. Zvedne-li ruku předseda dozorčí rady Michael Macek, hlasuje zároveň za tři firmy: GTS Czech Com s. r. o., GTS Czech a. s., NetForce, s. r. o. O čtvrtém hlasu společenství KPNQwest/GTS nemluvě. Při hlasovaní valné hromady CZ.NIC, která zahrnuje 23 subjektů, mají většinu firmy druhé a třetí skupiny. Nepodařilo se - a při současném rozložení sil se ani nemohlo podařit - nic víc než po čtyřech letech vyhradit na obecně prospěšné projekty pouhé 2,8 milionu korun. Kdo je dostane, rozhodne další hlasovací válka. Minimum peněz, které zbývají na činnost, jež je posláním sdružení, může znamenat lecos. Zvláště když se výnosy z registrací doménových jmen po strmém růstu z předchozích let vyšplhaly na 117,9 milionu korun. CZ.NIC ale vykazuje zisk jen něco přes tři miliony, což je méně než tři procenta z hrubých výnosů. Sdružení zbylo méně peněz než v roce 2000, ačkoli větší počet domén znamená s lehkou nadsázkou vyšší náklady snad jen za položky v Komerční bance. V současné době je registrováno na 152 tisíc doménových jmen. Udržovací poplatek 800 korun a „zápisné“ 1600 korun se nemění.

Zveřejněné finanční ukazatele CZ.NIC
(tis.Kč)
Rok 1998 1999 2000 2001
Výnosy 701 32 396 94 033 117 904
Náklady 119 29 616 87 248 114 736
HV po zdanění 582 2 780 6 785 3 168

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).