Menu Zavřít

PKN Orlen chce odkupem akcií zvýšit svou většinu v Unipetrolu

13. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit akcie Unipetrolu, nabízí 380 korun za akcii. Nyní v petrochemickém holdingu vlastní téměř 63 procent, plánuje svůj podíl zvýšit na aspoň 90 procent. Největší minoritní akcionář firmy, společnost Paulinino Limited, vnímá podle svého zástupce Pavla Muchny nabídku jako logický krok. „Analyzujeme ji,“ řekl dnes Muchna. Za Paulinino Limited stojí česko-slovenská investiční skupina J&T. Společnost vlastní zhruba 20 procent akcií Unipetrolu.

„Představenstvo (Unipetrolu) zpracuje stanovisko k návrhu ve lhůtě pěti pracovních dnů od obdržení nabídkového dokumentu,“ uvedl dnes Unipetrol. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku. PKN Orlen si vyhradil právo vzdát se dosažení 90procentního podílu, uvedl Unipetrol.

Na pražské burze se kolem dnešní 10:00 akcie Unipetrolu obchodovaly zhruba za 378 korun, od rána jejich cena vzrostla o 3,5 procenta. Před rokem byla cena zhruba poloviční. PKN dnes uvedl, že nabídka byla zahájena s úmyslem na potenciální stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy. Pro to je však třeba ovládnout minimálně 90 procent akcií podniku, což by PKN při nabídnuté ceně 380 korun za akcii vyšlo na 18,6 miliardy korun.

Vývoj hodnoty akcií Unipetrolu na pražské burze (v korunách)  Vývoj hodnoty Unipetrolu Zdroj: pse.cz

Polský web Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J&T, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání nejrůznějších otázek, které minoritní akcionáři pokládali vedení firmy.


Poláci míří do Česka. Chrání tak své investice před vlastní nevypočítatelnou vládou

 Obchod 4F

BRAND24


Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen od roku 2005. Paulinino Limited vedení Unipetrolu kritizuje mimo jiné v otázce koupě neratovické společnosti Spolana. Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

Unipetrol:

Vznik: Společnost Unipetrol byla do obchodního rejstříku zapsána v únoru 1995. Součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě je firma od roku 2005. Privatizace Unipetrolu patřila k nejkontroverznějším a nejdiskutovanějším prodejům státního majetku.

Charakteristika: Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v Česku, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic (Benzina). V oboru rafinérské a petrochemické výroby je významným hráčem i ve střední a východní Evropě.

Skupinu do letoška tvořila především Česká rafinérská s rafinériemi v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a společnost Unipetrol RPA, která je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin (zkratka RPA znamená rafinérie, petrochemie, agrochemie). Česká rafinérská letos k 1. lednu zanikla, Unipetrol ji sloučil s Unipetrol RPA. Již dříve s ní sloučil další dceřinou společnost Benzina. Do skupiny patří například i společnosti Paramo Pardubice, Spolana, Butadien Kralupy a několik dalších.

Skupina Unipetrol patří v Česku k největším firmám z hlediska obratu. Stabilně patří do první desítky žebříčku Czech Top 100 podle tržeb.

Základní kapitál: 18,133 miliardy korun.

Majetkové poměry: PKN Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl, dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek pak drží investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Hospodářské výsledky: Čistý zisk Unipetrolu ve třetím čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně více než dvojnásobně na 1,5 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o tři čtvrtiny na 3,4 miliardy a tržby o třetinu na 31 miliard Kč. Za celý loňský rok firma zvýšila čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun. Za loňský rok vyplácí Unipetrol dividendu 8,30 Kč na akcii, meziročně je zhruba o polovinu vyšší.

PKN Orlen:

Největší rafinérská a petrochemická skupina ve střední Evropě, sídlo firmy je ve městě Plock. Rafinérie provozuje v Polsku, Česku a Litvě, síť celkem 2700 čerpacích stanic má vedle těchto zemí také v Německu. V Polsku a Kanadě má těžební projekty ropy a zemního plynu.

Firma vznikla v roce 1999. S akciemi se obchoduje na varšavské burze, 27,52 procenta vlastní polský stát.

Tržby společnosti loni klesly o 9,9 procenta na 79,55 miliardy zlotých (484 miliard korun), čistý zisk se zvýšil o 77,5 procenta na rekordních 5,74 miliardy zlotých (34,9 miliardy korun).

Loni firma zaměstnávala 19 700 lidí.

Čtěte dále:

Unipetrol ve 3. čtvrtletí zdvojnásobil zisk na 1,5 miliardy

Unipetrol postaví v Litvínově novou kotelnu za 1,2 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).