Menu Zavřít

Fotbalová asociace šetří, kde se dá, stejně si ale dopřála desetimilionový výlet do Číny

5. 4. 2018
Autor: Hynek Gloss

Od loňského zatčení Miroslava Pelty, tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) obviněného z korupce, trápí fotbalové bafuňáře nedostatek peněz. Asociace musela kvůli pozastavení dotací (na příjmech FAČR se podílejí víc než třetinou!) zeštíhlit organizační strukturu, propustit dvacet z devadesáti zaměstnanců, zpětně - téměř po půl roce a bez předchozí dohody - naúčtovala každému ligovému sudímu zhruba 70 tisíc za předsezonní soustředění v Portugalsku.

Svazoví funkcionáři v jednu chvíli uvažovali, že vyhodí šéfa komise rozhodčích, Poláka Michala Listkiewicze, nakonec se však přihlásila sázková společnost Fortuna, že sponzorsky přispěje polovinou na jeho zhruba 120tisícový plat. Rudolf Řepka, generální sekretář největšího sportovního svazu v zemi, dokonce vloni v srpnu hovořil o tom, že celý fotbal je v „naprosto kritické finanční situaci“.

Střih o pár měsíců později. Březen 2018: fotbalová reprezentace se vydává na turnaj do daleké Asie a FAČR si na dvanáctihodinovou cestu do Nan-ningu bere luxusní čtyřmotorový Airbus A340-500, jehož hodinový pronájem se pohybuje kolem 20 tisíc eur. Podle údajů portálu Flightradar24.com stálo letadlo portugalských charterových aerolinií Hi Fly celý týden na letišti v Nan-ningu, přestože jinak komerčně létá pro tradiční aerolinky, kupříkladu na lince do USA.


Spočítejte si, za jak dlouho vydělají sportovci vaši roční mzdu. Vyrazí vám to dech

 Argentinský fotbalista Lionel Messi, hrající za katalánský tým FC Barcelona


Skromným odhadem vyšel pronájem letadla na nejméně deset, ale spíše dvanáct milionů korun. Dopátrat se ke konkrétní sumě, kterou fotbalový svaz v době „drastických úsporných opatření“ zaplatil, je však nemožné. „Náklady spojené s účastí na turnaji v Číně nebudeme zveřejňovat, jedná se čistě o interní záležitost,“ uvedl pro týdeník Euro Michal Jurman, ředitel oddělení komunikace FAČR.

Argumentuje tím, že Číňané hradili ubytování, stravování a transfery a také svaz dostal určitý příspěvek na dopravu. Jeho výši však nechtěl specifikovat a Luděk Mádl, obvykle dobře informovaný novinář portálu Seznam.cz, uvedl, že pořadatelé českému svazu cestu nehradili.

Dále čtěte:

Jak vydělat na Jágrovi: návrat legendy otvírá možnosti fanouškům i firmám

Mezi sportovci vydělává nejvíce Ronaldo. Do stovky se dostala jediná žena

BRAND24

54 milionů. Účet za olympijskou účast Severokorejců zaplatí Soul

 Severokorejské roztleskávačky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).