Menu Zavřít

Právník, o jehož studii se opřel soud v kauze Rath, spáchal sebevraždu

27. 7. 2017
Autor: Repro ČT

Zemřel advokát Jiří Herczeg, který byl odborníkem na trestní právo a řadu let působil jako docent na katedře trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Bylo mu 48 let. Podle médií dnes před polednem vypadl z okna na tramvajové koleje na Senovážném náměstí v Praze. Pražská policie tuto událost vyšetřuje jako sebevraždu, řekl její mluvčí Tomáš Hulan.

Herczeg v minulosti zastupoval například akcionáře IPB, podle kterých se vedení Československé obchodní banky po převzetí Investiční a Poštovní banky dopustilo zpronevěry a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Pracoval v advokátní kanceláři White & Case. Podle informací ČTK byl Herczeg dlouhodobě nemocný.

Podle médií na sebe Herczeg nejvíc upozornil v souvislosti s korupční kauzou, kvůli níž skončil před soudem bývalý středočeský hejtman David Rath. Herczegův odborný text z roku 2009 byl oporou pro odvolací senát Vrchního soudu v Praze, který zrušil odsuzující verdikt nad Rathem. Podle vrchního soudu byly odposlechy Ratha, které byly hlavním východiskem pro jeho odsouzení, získány nezákonně.

BRAND24

Herczeg se zaměřoval na hospodářské trestní právo, ústavní právo, ochranu základních lidských práv a svobod a řízení před Ústavním soudem a Evropským soudem pro lidská práva. Za publikaci Meze svobody projevu obdržel v roce 2005 Bolzanovu cenu, autorsky se podílel na učebnicích trestního práva hmotného i procesního. Na Univerzitě Karlově vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu a Právnickou fakultu.

Dále čtěte:

Rathova dvojí prohra

Rath neuspěl s námitkou podjatosti. Jednání je odročeno

Rath podal námitku na podjatost senátu NS. Může podle něj podlehnout tlaku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).