Menu Zavřít

V bývalé Pragovce vznikne muzeum automobilů Praga, ale také byty a škola

28. 3. 2017
Autor: MHMP

V pražských Vysočanech v prostorách bývalé továrny Pragovka vznikne nové automobilové muzeum, ve kterém budou vystaveny vozy značky ze sbírky Emila Příhody. Na oslavách k 110. výročí vzniku automobilky Praga to oznámila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Muzeum v bývalé hale číslo 20 areálu Pragovky se má stát součástí pražského ArtDistrictu Pragovka a měly by se tam konat kulturní a společenské akce.

Krnáčová dále oznámila, že další budova v areálu bude Národní galerii sloužit jako muzeum moderního umění.

„Oblasti, jako je Pragovka, jsou pro další rozvoj města klíčové, a já jsem proto velmi ráda, že se nám podařilo najít společnou řeč nejen s Prahou 9, ale i majiteli objektu bývalých strojíren. Vzniknou zde byty, škola, ale důraz je kladen i na kulturu. Věřím, že se nám podaří halu 19 přebudovat na Centrum současného umění, protože takové prostory městu chybí a ta stavba je pro takové účely naprosto ideální,“ uvedla Krnáčová.

Projekt nové Pragovky má ambici stát se novým centrem Vysočan. Autorem návrhu je architektonické studio Jakub Cigler Architekti.

V muzeální sbírce by měly být k vidění všechny druhy vozidel od nákladních, osobních po autobusy či traktory a vojenské speciály. Mezi nimi mají být i modely vozů, které využívala československá vláda v období prezidenta T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a řada českých prominentů v čele s herečkou Lídou Baarovou nebo rodinou porevolučního prezidenta Václava Havla.


Praha má ambice stát se centrem světové architektury. Čtěte:

BRAND24

Krnáčová: Z Prahy chceme vytvořit centrum světové architektury

 Pragovka (Zdroj: Prague-up)


Sbírka Emila Příhody je třetí největší sbírkou vozů jedné značky na světě. Představuje desítky vozů značky Praga z let 1908 až 1985, a to nejen osobní vozy včetně prezidentských, ale i nákladní automobily, autobusy, traktory nebo pluhy.

Dále čtěte:

Magistrála jako městský bulvár? Dánové jí chtějí vdechnout život

Architektka Jiřičná: Jednou se ten tank musí rozjet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).