Menu Zavřít

Úřad ombudsmanky: Praha si protiprávně udělila výhodu v reklamě

21. 10. 2016
Autor: čtk

Praha si počátkem roku 2015 protiprávně udělila výhodu v reklamě, uvedl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Hlavní město podle něj porušilo princip rovnosti a zvýhodnilo se před ostatními pořadateli, když sobě povolilo, ale ostatním pořadatelům akcí zakázalo reklamu v památkové rezervaci. Pražský magistrát už slíbil nápravu.

Sdělila, že zástupce ombudsmanky se zabýval stížností na postup ministerstva průmyslu a obchodu v souvislosti s nařízením Prahy o regulaci reklamy. Hlavní město s účinností od začátku roku 2015 zakázalo reklamu v památkové rezervaci a v přilehlém okolí, zákaz se však nevztahuje na akce pořádané nebo spolupořádané Prahou, respektive městskými částmi.

„Stěžovatel namítal, že pokud má být reklama zakázána z důvodu její škodlivosti, nehraje roli, kdo je jejím šiřitelem,“ uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Ministerstvo, které je pověřené dozorem nad nařízením Prahy o regulaci reklamy, nařízení podpořilo. Výjimku nelze chápat jako snahu získat pro sebe výhodu, protože město nemá postavení podnikatelského subjektu a u propagovaných akcí nesleduje dosažení zisku, argumentovalo.

Mluvčí ombudsmanky ale uvedla, že výjimky umožňující Praze odlišný právní režim pro propagaci vlastních akcí nebo akcí, které spolupořádá, narušují princip rovnosti a znevýhodňují pořadatele ostatních akcí. „Oblast Pražské památkové rezervace a její okolí jsou z hlediska reklamy vysoce lukrativní a je pochopitelné, že má hlavní město Praha zájem propagovat zde akce, na nichž se podílí. Tento argument však sám o sobě nepostačuje k tomu, aby stejnou možnost město odepřelo akcím jiných subjektů,“ sdělila.

BRAND24

Ministerstvo podle mluvčí ombudsmanky své pochybení už uznalo a vyzvalo Prahu, aby zjednalo nápravu. Jak Hrazdílková uvedla, ředitelka magistrátu Prahy přislíbila vypustit výjimky v připravované novele nařízení.

Pražská památková rezervace je největší městskou památkovou rezervací v Česku a jednou z největších na světě. Zahrnuje historické jádro Prahy, konkrétně Staré Město, Josefov, Malou Stranu, Hradčany s Pražským hradem, Nové Město s Vyšehradem. Z malé části pak Vinohrady Holešovice, Podolí a Smíchov.

Dále čtěte:

Staroměstská radnice projde rekonstrukcí, Praha hledá zhotovitele

Rada má prověřit, zda je možné politiky stíhat kvůli opencard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).