Menu Zavřít

Uber má za dva roky v Praze čtvrt milionu registrovaných klientů

4. 10. 2016
Autor: Uber

Alternativní taxislužba Uber má za dva roky působení v Praze čtvrt milionu registrovaných cestujících. Stoupá i počet řidičů, kteří mobilní aplikaci původem z USA používají jako své zaměstnání. Sdělil to ředitel Uberu pro střední a východní Evropu Robie Khazzam. Ze statistik firmy vyplývá, že jeho řidiči za první rok uskutečnili čtvrt milionu jízd a letos násobně více.

Uber v Česku podniká od srpna 2014 a figuruje podle svého vyjádření jako prostředník zajišťující zájemcům takzvanou smluvní přepravu, nikoliv taxislužbu. To ale zpochybnil pražský magistrát i ministerstvo dopravy. Podle úřadů pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem.

Spory s úřady

Pražský magistrát řidiče alternativních taxi pravidelně kontroluje a pokutuje. Magistrát loni uvedl, že firma zablokovala pro další užití v aplikaci platební karty, které úředníci používají. Podle mediálního zástupce Uber Martina Maruniaka firma karty úředníků magistrátu cíleně neblokovala, šlo prý o automatické blokování. „Protože jde o desítky tisíc jízd denně, je bezpečnější v případě jakýchkoliv pochybností účet pozastavit a po prošetření znovu aktivovat,“ uvedl. Podle mluvčího magistrátu Vladimíra Řepky byly ale účty karet úředníků blokované několikrát, a poté vždy na žádost města odblokovány. „V současné době je situace taková, že z minulého týdne dva zablokované účty byly na základě včerejší (pondělní) písemné žádosti dnes opět odblokovány,“ sdělil.

Hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda kritizoval regulaci, která znevýhodňuje proti Uberu tradiční taxislužby. „Jediným řešením sporu s tradičními taxislužbami je uvolnit regulaci zaběhlého systému taxi na úroveň Uberu,“ sdělil.

Konkurenční aplikace českého původu Liftago působící v metropoli od konce roku 2012 má více než 200 tisíc uživatelů. V Praze fungují dále například upTaxi, Hopin nebo WunderCar. Objednání taxi přes mobil umožňují i některé tradiční taxislužby.

Uber, který vznikl v roce 2009 v San Francisku, má za sebou rychlou expanzi po celém světě. Nyní působí v 500 městech. V řadě světových měst narazil na protesty taxikářů, zákazy a regulační omezení. Připravovaná novela českého silničního zákona má umožnit nově postihovat za přestupky nejen řidiče, ale i zprostředkovatele, tedy provozovatele aplikací. Navrhuje také zprostředkovatelům povinnost vést kompletní evidenci všech jízd.


Ze sdílené ekonomiky čtěte více:

Další v řadě: pracuje se na autonomních lodích

BRAND24

Další rána pro taxislužby. Uberu bude konkurovat Google

Expanze za vysokou cenu. Uber pokračuje v miliardových ztrátách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).