Menu Zavřít

Tady se stavět nebude. Komise nechce u Štefánikova mostu galerii pro epopej

11. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Octopus Moldavicus- Wikimedia Commons

Galerie pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy přišla o místo v parku u pražského Štefánikova mostu. Komise pro změny územního plánu radě hlavního města doporučila zamítnout návrh městské části Praha 1 na přeměnu parku ve stavební parcelu. Proti stavbě zlaté skleněné galerie na konci Revoluční ulice je i náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).

„Pozemek, který je ve vlastnictví městské části, nebyl určen k zastavení žádným územním plánem. Každá změna na Praze 1 je velmi citlivá, volné plochy v centru jsou neobnovitelným zdrojem,“ uvedla. V centru města je podle ní nedostatek zelených ploch. O návrhu Prahy 1 bude jednat městská rada v úterý 15. srpna.

V následujících měsících by městská organizace Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) měla připravit koncepční studii revitalizace Revoluční ulice, která se zaměří také na oživení plochy parku, kde byly do okupace Eliščiny lázně. Vedení města chce postavit budovu pro Slovanskou epopej na Těšnově. Na podobu galerie plánuje Praha vypsat mezinárodní architektonickou soutěž.


Epopej je zpátky z cest. Čtěte:

Slovanská epopej se vrací do Prahy. Po částech

  Slavná Muchova Slovanská epopej

BRAND24


Na konci června pražští radní schválili dokument, podle kterého IPR Praha vypracuje studii rozvoje oblasti Těšnova. Cílem bude stanovit koncepci veřejných prostranství, zástavby stavebních bloků a dopravní infrastruktury. Studie bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánu.

Realizace návrhu zlaté skleněné oválné galerie z dílny architekta Petra Malinského, která je označovaná jako Zlaté vejce, by stála 184 milionů korun. V galerii by podle radnice městské části mohla být umístěna Slovanská epopej nebo putovní expozici umění. Praha 1 podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) nemá kulturní a umělecké centrum, kde by bylo možné umístit významné expozice umění, v centru chybí.

Dále čtěte:

Soud rozhodl: Slovanskou epopej vlastní Praha

Kdo je lepší? Městské části se přetahují o Slovanskou epopej


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).