Menu Zavřít

Kdo je lepší? Městské části se přetahují o Slovanskou epopej

30. 9. 2016
Autor: Redakce

Praha 3 nabízí vrch Vítkov a peníze z nadačního fondu, Praha 1 zase lukrativní zázemí centra metropole a pravidelného přílivu turistů, městské části se předhánějí v tom, která nabídne lepší zázemí pro stavbu pavilonu, ve kterém by konečně mohla spočinout slavná Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy. A pražský magistrát vyčkává, nechává vypracovat od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy studii, která všechna vhodná místa porovná.

Studie by měla zahrnout jak vhodné existující budovy, tak i lokality, kde by mohla stát nová stavba. Městská část Praha 1 například nabídla magistrátu pozemek s parkem na konci Revoluční ulice u Štefánikova mostu. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) je podle územního plánu místo dostatečně velké pro umístění takové expozice a nejenom jí. „Odeslali jsme na magistrátu návrh projektu a dostali jsme odpověď, že návrh přijali a budou se jím kromě ostatních návrhů zabývat,“ zmínil Lomecký.

Městská část je podle něj centrem turistického ruchu, na rozdíl od ostatních lokalit. „Jsme přesvědčeni, že zejména pro zahraniční návštěvníky je toto místo mnohem atraktivnější, takže přiláká více zájemců,“ vypichuje přednosti Prahy 1 starosta.

Vážně bere nabídku území pro „Muchův pavilon“ i městská část Praha 3. Radnice má v plánu vytvořit nadační fond, který bude výstavbu nového pavilonu na vrchu Vítkov podporovat. Záměr už schválili zastupitelé městské části. Pro to, proč by měla epopej být umístěna právě na Vítkově, má starostka Vladislava Hujová (TOP 09) silné argumenty.

  Slavná Muchova Slovanská epopej Slavná Muchova Slovanská epopej Muchova Slovanská epopej. (Zdroj MHMP)

„Slovanská epopej je symbolické dílo, které se věnuje historii národa a jeho postavení v dějinách a vrch Vítkov, stejně jako Pražský hrad a Vyšehrad je místem, které ve spojitosti s Národním památníkem symbolizuje státnost. Z historických dokumentů také vyplývá, že vrch na Žižkově je místo, které vybrala magistrátní komise již v roce 1925 a Alfons Mucha s ním souhlasil,“ zmínila už dříve v rozhovoru pro server Euro.cz.

CONTENT24

Praha 3 by na stavbu přispěla částkou 300 tisíc korun, další finance si slibuje od nadačního fondu nebo od veřejné sbírky. Záměr radnice se podle ČTK ale nelíbí místní opozici. Podle ní má umístění obrazů řešit Praha, nikoliv městská část. Navíc je podle opozice představa, že se lidé složí na stavbu budovy, lichá. Muchova epopej je v současnosti umístěna provizorně ve Veletržním paláci, kde by měla zůstat až do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, výpůjčku ale ostře zkritizovali někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné. O jeho návrat usiluje také Moravský Krumlov, kde byla plátna dlouhá léta vystavena na zámku.

O tom, že by se mohla plátna do Krumlova dočasně vrátit, připouští i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Jsme domluveni s brněnským primátorem Vokřálem a starostou Moravského Krumlova Třetinou, že pokud vytvoří epopeji vyhovující podmínky, mohla by se na předem stanovenou dobu vrátit do Moravského Krumlova,“ sdělila serveru Euro.cz Krnáčová. Šlo by prý ale pouze o dočasné řešení.

Více o epopeji:

Slovanská epopej míří do divadla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).