Menu Zavřít

Romanovy věže na pražských Lužinách se dočkaly. Magistrát řekl ano, kritici se ale nevzdávají

13. 7. 2017
Autor: Miroslav tryner

Čtyřletá snaha veřejnosti a Městské části Prahy 13 zastavit projekt polyfunkčních věžových domů v Praze 13 u Obchodního centra Lužiny, který je spojován s bývalým šéfem ČEZ Martinem Romanem, dostala klíčový „políček“. Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy vydal k záměru souhlasné stanovisko. Radnice pražské třináctky a další kritici se však nehodlají vzdát. Chystají podnět k ministerstvu životního prostředí k přezkumu souhlasu magistrátu.

Od roku 2013 kvůli tlaku kritikůi stále více redukovaný záměr věžových domů „přilepených“ na OC Lužiny nyní hovoří o polyfunkčních domech Alfa a Beta.

Alfa má mít devět nadzemních podlaží a sedm ustoupených podlaží. Je v ní umístěno 140 bytových jednotek a 252 odstavných a parkovacích stání. V návrhu Beta je umístěno 75 bytových jednotek a 115 parkovacích míst.

Místní veřejnost, MČ Praha 13 a další kritici i o poslední „okleštěné“ variantě až o 17 pater a 88 bytů tvrdí stále to samé: „Již nyní přetížená oblast Lužin takovou zástavbu neunese.“

Souhlasné stanovisko Odboru ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy bylo zveřejněno letos 16. června. Stanovisko i s přílohami k projektu si můžete přečíst zde.

„Vedení městské části aktuálně konzultuje s právníky další možný postup. Za všech okolností hodláme hájit zájmy občanů. Jasně jsme se ztotožnili se všemi připomínkami, které byly na únorovém veřejném projednání vzneseny a náš negativní postoj je neměnný,“ uvedla na dotaz serveru Euro.cz mluvčí MČ Praha 13 Eva Libigerová.

Prodlédněte si, v jak hustých místech mají být domy přilepeny na OC Lužiny


Poznámka: Snímky byly přízeny v únoru 2017 při projednávání vlivu stavby na životní prostředí

Současné šance na zastavení projektu se vzhledem k procesu rozhodování dotčených centrálních orgánů netroufá mluvčí „třináctky“ odhadnout. Každopádně radnice podle Libigerové podá ke stanovisku magistrátu samostatně žádost o rozklad na ministerstvo životního prostředí.

Senátor Láska: Šance je v územním řízení

A radnice nebude sama. „Připravujeme podnět k přezkumu stanoviska Prahy k ministerstvu životního prostředí. Zde šance není velká, ale alespoň si začneme sumarizovat argumentaci pro námitky v územním řízení, kde naopak vidím šance slušné,“ řekl Euru.cz Václav Láska, senátor za Prahu 5 a Prahu 13, který od počátku patří mezi kritiky kontroverzní stavby.

Podnět k MŽP hodlá senátor podat do září. „Pokud vím, ministerstvo životního prostředí žádnou lhůtu pro své rozhodnutí nemá. Dokonce snad na náš podnět ani reagovat nemusí. Šance jsou velmi malé, ale chceme využít všech prostředků a navíc argumentaci z tohoto podnětu využijeme i při dalších krocích. Pomáhají nám právníci z Arniky a další renomovaná advokátní kancelář, která zkušenosti z dané problematiky má,“ dodává Láska.

Kritici projektu nyní dál pojedou na „samostatných kolejích“. „Svoji pomoc jsem starostovi městské třináctky Davidu Vodrážkovi (ODS – pozn. red.) nabídl veřejně na veřejném projednání EIA v únoru. Dosud jí nevyužil,“ vysvětlil Láska.

Aktuální varianta projektu polyfunkčních domů u OC  OC Lužiny s polyfunkčními domy podle návrhu z prosince 2016. Pramen: portal.cenia.cz

Celý projekt polyfunkčních domů se podle dostupných informací točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinu Romanovi. Jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které s využitím Romanových peněz rekonstruovala. Znovu otevřeno bylo v roce 2014.

Investorem projektu víceúčelových domů na Lužinách je firma City West Investors, jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky. V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let. S Romanovými Kopp spolupracoval na rekonstrukci OC na Lužinách.

V původní dokumentaci byla oznamovatelem stavby firma YIT Stavo s.r.o., v doplňku dokumentace je novým oznamovatelem architektonický ateliér Hlaváček & Partner s.r.o. V této firmě Euro.cz řekli, že k projektu se může vyjádřit pouze její statutární zástupce Martin Hlaváček, který se vrátí z dovolené příští týden.

Investora projektu, firmu City West Investors, se webu Euro.cz do doby publikování zprávy nepodařilo kontaktovat vůbec.

CONTENT24

O projektu „Romanových věží“ u OC Lužiny se hovoří od roku 2013. První varianta počítala s výstavbou pěti 16podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi. Druhá varianta počítala s výstavbou jedné 26patrové věže.

Čtěte také:

Romanovy věže potřetí. Radnice Prahy 13 je stále proti

Láska z obchoďáku

Štěpánek: O věžácích rozhodneme, až budeme mít stanovisko UNESCO

Deset let v ČEZ stačilo, říká Roman. Odchod v první den voleb byl záměr


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).