Menu Zavřít

Prodloužení úseku pražského metra A do Motola stálo 17,8 miliardy

8. 11. 2016
Autor: čtk

Stavba prodlouženého úseku pražského metra A z Dejvické do Motola stála dopravní podnik (DPP) zhruba 17,8 miliardy korun. Prodloužený úsek metra do stanice Nemocnice Motol byl zprovozněn loni v dubnu. V úseku vznikly čtyři zastávky - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol.

Město dotovalo stavbu částkou zhruba 11,4 miliardy korun. Další peníze získal dopravce z evropských fondů, šlo o více než 8,1 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že DPP čerpal celou částku z evropské dotace, vrátí podle dokumentu magistrátu přeplatek 1,4 miliardy Kč. Plánovaný rozpočet výstavby byl 18,6 miliardy, před jejím dokončením se hovořilo až o 22 miliardách korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Stavba začala v roce 2009 za bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Původně Praha uvažovala o variantě, že trasa povede z Dejvické k ruzyňskému letišti, nakonec ale byla ukončena v Motole.

V současné době DPP připravuje stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. Podnik to dosud stálo přes 740 milionů korun, předběžně se celkové náklady odhadují na 51,4 miliardy korun.


Dále čtěte:

BRAND24

Přípravy metra D už stály stovky milionů korun, pozemky jen 20

Hlavní město bude ladit podobu stanic metra D


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).