Menu Zavřít

Praha nechce ďáblické věžáky. Bojí se o původní koncept sídliště

18. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vysokopodlažní bytové domy na sídlišti Ďáblice zřejmě stát nebudou. Projekt společnosti CPI Real zamítli minulý týden pražští zastupitelé. Reagovali na petici místních občanů. Věžáky v jejich současné podobě odmítají nejen politici, ale i odborníci z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha (IPR Praha).

„Pokud jde o samotný záměr společnosti CPI Real, považuji jej za nepřijatelný. Návrh narušuje urbanistickou koncepci sídliště Ďáblice a neodpovídá stabilizovanému území dle územního plánu,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Urbanistický celek sídliště Ďáblice je podle magistrátu hodnocený jako jeden z nejcennějších v metropoli. Plánovanou výstavbou vysokopodlažních budov v místech nízkopodlažních objektů občanské vybavenosti by mohl být podle úřadu hrubě narušen koncept původního založení sídliště.

„Dotčené pozemky se navíc dle územního plánu nalézají v takzvaném stabilizovaném území. To znamená, že se předpokládá pouze zachování, dotvoření či rehabilitace stávající urbanistické struktury,“ informuje pražská radnice. „V neposlední řadě není této nové kapacitní zástavbě přizpůsobena infrastruktura a vybavenost sídliště – doprava, kapacita školek a škol, zdravotní péče a dalších služeb,“ zmínil ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.


Lidé z Prahy 8 protestují proti výstavbě věžáků: Zhorší prý kvalitu života

 Demolice domu na Václavském náměstí je dokončena


Náměstkyně Kolínská poznamenala, že jednání s investorem o zajištění infrastruktury a vybavenosti je v pravomoci městské části, která by měla v tomto směru aktivně působit. „Je smutným faktem, že stávající objekty občanské vybavenosti jsou dlouhodobě neudržované. Jejich rekonstrukce je nutná, jistě je možné ji spojit s mírným navýšením podlažnosti,“ uvedla Kolínská.

BRAND24

Podle předsedy zastupitelského klubu Pirátů Jakuba Michálka je i přes nesouhlas města možné, že stavební úřad pořád může umístnění staveb povolit s mechanickým zdůvodněním, že věžáky odpovídají charakteru okolní zástavby. „To je alarmující nedostatek platného územního plánu, kterého se bojí lidé takřka na všech sídlištích,“ upozornil. Piráti kvůli tomu chtějí apelovat na městskou radu, aby zajistila zpracování závazné územní studie.

Navrhovaná podoba budov se nelíbí ani Praze 8. Jednomyslným usnesením se proti ní vymezili zastupitelé městské části, kteří na posledním předprázdninovém jednání hlasovali proti navrhované podobě. Domy mají vyrůst na místě stávajících objektů na několika pozemcích, a to v Šimůnkově ulici, Čumpelíkově ulici, mezi Tanvaldskou a Střelničnou a Frýdlanstské. Podle zápisu ze setkání investora s obyvateli má ve čtyřech domech vzniknout několik stovek bytů.

Dále čtěte:

Město plánuje zvelebit problematickou Palmovku. Hledá kvůli tomu koordinátora

Central Group postaví u Nákladového nádraží Žižkov byty za devět miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).