Menu Zavřít

Praha 5 chce probudit smíchovskou náplavku k životu. Má hotovou studii

27. 2. 2017
Autor: MČ Praha 5

Městská část Praha 5 má hotovou studii rozvoje smíchovské náplavky a navazujícího území. První změny plánuje radnice už v následujících týdnech. Studie má zmapovat strategický rozvoj části Smíchova na desítky let dopředu. Dokument nyní městská část připomínkuje a shromažďuje například podněty k následnému řešení dopravy.

„Díky ní Smíchov získá vizi svého budoucího rozvoje – a to jak nábřeží, tak části navazujícího, vnitřního území. Je to na desítky let dopředu strategický, strukturovaný a čitelný materiál, který nasměruje a zásadně ovlivní rozvoj Smíchova,“ uvedl starosta Radek Klíma (TOP 09).

Studie zahrnuje levobřežní úsek od mostu Legií až po Zlíchov. Do šířky pracuje s korytem Vltavy, náplavkou i s ulicemi Smíchova, které zpracovává až k Nádražní ulici, respektive Štefánikově ulici a ulici Na Zatlance. „V podstatě se detailně věnuje každému metru řešeného území a všem možnostem, které se zde nabízejí,“ doplnil starosta.

Studii má podpořit i memorandum o společném postupu při hledání rozvojového potenciálu Vltavy a jejího blízkého okolí ve spádovém území městské části.

 Studie nové podoby náplavky Studie smíchovské náplavky a okolí. (Zdroj MČ Praha 5)

Zpracovatel, kterým je Atelier 8000 pod vedením architekta Martina Krupauera, zároveň jedná podle radnice se všemi zásadními organizacemi, které v místě působí a mají zde aktivity, i s investory, kteří zde chystají své projekty. „Potřebujeme citlivě propojit turistiku s životním prostorem obyvatel a s podnikatelskou sférou, což je základ fungujícího města. A to je i cílem studie,“ konstatoval starosta. Dokument řeší i předpolí Barrandovského mostu, kde se pohybuje mnoho lidí bez domova.


Přečtěte si rozhovor se starostou Prahy 5 nejen o vyhlídkovém kole:

Bude to jako v Paříži, říká o ruském kole starosta Prahy 5

 Starosta Prahy 5 Radek Klíma


Na objemovou studii postupně naváže podle Prahy 5 řada dalších dílčích architektonicko – urbanistických studií. Ty budou samostatně a detailně řešit jednotlivé oblasti a lokality. „Kromě praktických návrhů, které jsou pro fungující město zásadní, jako je například řešení propojení centrální části Smíchova s řekou či úprava terénů tak, aby náplavka byla pro lidi dostupná a příjemná, dostaneme do rukou i vize, tzn. teoretické možnosti území. Ty mohou být realizovatelné za pár let, za desítky let - ale třeba na jejich realizaci ani nikdy nemusí dojít, pokud nebude vůle či finance,“ uvedl Klíma.

BRAND24

Již dříve zmínil, že by na vypracování studie měly navázat práce na revitalizaci Dětského ostrova či zadání vypracování projektové dokumentace na lávku v severní části Císařské louky. Součástí nové podoby náplavky má být i obří vyhlídkové kolo. „To je čistě v kompetenci investora, městská část v tomto žádné kroky nepodniká,“ sdělila na dotaz, v jaké fázi je projekt, tisková mluvčí úřadu Helena Šmídová.


Podívejte se na vizualizaci vyhlídkového kola:


Další zprávy z Prahy 5:

Konec provizoria, Praha 5 má rozpočet. Výše schodku se nelíbí opozici

Praha 5 chce dát přednost tramvajím. Na pěti velkých křižovatkách

Praha 5 chce získat Vidouli, plánuje volnočasový areál


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).