Menu Zavřít

Poslední fáze oprav Klementina za miliardu začne o rok později

23. 1. 2017
Autor: Profimedia

Národní knihovna letos neomezí svůj provoz v Klementinu, jak avizovala před rokem. Nezahájí původně plánovanou třetí etapu revitalizace barokního areálu, jež by měla stát téměř miliardu korun. Na tuto část oprav, při níž se bude mimo jiné rekonstruovat hala služeb, teprve bude vypsána veřejná zakázka. „Pokud vše půjde bez komplikací, mohly by práce začít na konci letošního roku či na jaře 2018. Již nyní však probíhají přípravné práce,“ řekla mluvčí knihovny Irena Maňáková.

NK počátkem minulého roku oznámila, že až do roku 2019 omezí v různém rozsahu své služby čtenářům. Vzbudila tím obavy některých studentů a badatelů. Největší omezení služeb a přístupu ke knihám mělo být letos, kdy měla původně začít třetí a poslední etapa revitalizace. V nejhorší okamžik by mělo z přibližně sedmimilionového fondu NK mimo svoje místo, a tím mimo standardní možnost studia být až 80 procent sbírek, to je přibližně více než pět milionů svazků.

Nyní ale náměstek pro knihovní fondy a služby Hanuš Hemola na webu NK uvedl, že třetí etapa zahrnující přestavbu haly služeb, všech studoven a traktu do Platnéřské ulice letos nezačne. V první polovině roku by měla být dokončena druhá etapa, která trvá od roku 2012. Při ní se opravovalo křídlo podél Křižovnické ulice a objekty kolem Studentského nádvoří. Poslední a nejdražší etapa podle současných plánů začne příští rok a měla by dle dřívějších vyjádření pověřeného ředitele NK Petra Kroupy trvat dva, spíše ale tři roky. I po skončení stavby totiž bude chvíli trvat, než se do historického areálu vrátí zejména pro staré knihy potřebné klima.

Mluvčí knihovny potvrdila, že pro nejkritičtější období se počítá s náhradními prostory. NK je chce užívat asi tři roky, před podpisem smlouvy o nájmu s majitelem nechce přesně specifikovat jejich místo. Revitalizace Klementina trvá už téměř deset let a má stát skoro dvě miliardy korun.

BRAND24

Nový ředitel, nová studie

Po dokončení rekonstrukce celého klementinského areálu by mělo v historickém sídle knihovny být asi 1,5 milionu knih, o třetinu méně než před opravou. Většina bude v hostivařském depozitáři, kde je dnes 5,5 milionu svazků, po jeho dostavbě se počítá s deseti miliony svazků. Variantu, která nahradila ideu novostavby, ale knihovníci kritizují, knihovnu zatěžují časté převozy knih, v Hostivaři sídlí i některé důležité provozy a v NK se začíná znovu uvažovat o nové budově. Prioritou pro vedení je ale dokončení oprav Klementina.

Kroupa je v čele knihovny téměř dva roky a přišel do ní v době, kdy revitalizace Klementina nepokračovala. Podle něj kvůli špatnému projektu na poslední etapu oprav. Kroupa zadal novou studii, zpracoval ji ateliér Architekti Hrůša & spol. Na základě této studie zpracoval generální projektant revitalizace Metroprojekt Praha projektovou dokumentaci pro stavební povolení a územní řízení.

Dále čtěte:

Na Pražském hradě začne oprava Nejvyššího purkrabství

Penta koupila areál nuselského pivovaru, chce postavit novou čtvrť


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).