Menu Zavřít

Na Pražském hradě začne oprava Nejvyššího purkrabství

21. 1. 2017
Autor: CC BY-SA 4.0: Chabe01- Wikimedia Commons

Na Pražském hradě začne na jaře rekonstrukce Nejvyššího purkrabství a přilehlých objektů. První etapa opravy bude stát 59 milionů korun. Správa Pražského hradu (SPH) také na letošní rok plánuje rekonstrukci rezidence v Královské zahradě nebo několikamilionovou údržbu katedrály.

Rekonstrukce Nejvyššího purkrabství byla původně plánována již na letošní rok. Podle dřívějších informací médií by měly práce trvat dva roky. První etapa počítá s opravou tří domů, které jsou součástí purkrabství, rekonstrukce se dočká i Černá věž, dům u ní, nádvoří a ohradní zdi. Obnoveny budou fasády, střechy i interiéry.


Nadcházející opravy obrazem:


Druhou finančně nejnáročnější opravou bude první etapa rekonstrukce rezidence v Královské zahradě za 25 milionu korun. „Jde o celkovou rekonstrukci objektu, jenž je ve špatném technickém stavu odpovídajícímu více než padesátiletému provozu,“ poznamenal mluvčí SPH David Šebek. Podle SPH jsou ve špatném stavu například vybavení kuchyně nebo stropní vytápění.

V Královské zahradě se bude pracovat i na provozním objektu. „Jde o celkovou opravu dožilých vnitřních a venkovních prostor provozního objektu. Součástí opravy je i výměna inženýrských sítí, které byly v havarijním stavu,“ uvedl Šebek. Rekonstrukce bude stát podle předpokladů 19 milionů korun.

Rekonstrukce čeká i restauraci

SPH dále plánuje stavební úpravy restaurace Na Baště. Za výměnu rozvodů, opravu vnějšího pláště budovy včetně výměny střešní krytiny zaplatí devět milionů korun. Sanace konstrukce zastřešení archeologických vykopávek v prostoru pod severním palácovým dvorkem Starého královského paláce a související práce budou správu hradu stát šest milionů a předláždění Slévárenského dvora, oprava fasády hradební zdi i jednoho z domů 4,6 milionu bez DPH.

BRAND24

Asi 7,5 milionu korun také bude vydáno na údržbu katedrály svatého Víta. Opravovat se bude klenba bočních lodí, vitrážová okna v kaplích nebo výmalba. „Součástí prací je i instalace speciálních odvětrávacích komínů, které zlepšují vnitřní klima zvláště při přechodech ročních období“poznamenal Šebek. Na zámku v Lánech bude podle Šebka letos dokončena úprava rybníka Na Ohradech, plánované náklady na ni jsou 4,1 milionu korun. V samotném zámku se také za sedm milionů korun budou měnit vnitřní rozvody inženýrských sítí.

Zlepšení se dočkají vozíčkáři u vstupu do Starého královského paláce. „Stávající plošina byla instalována v roce 1996 a je technicky i morálně dožilá,“ poznamenal Šebek. Nahradí ji proto plošina nová „vyhovující nejmodernějším standardům“, uvedl.

Dále čtěte:

Bohumil Pečinka: Čí je vlastně Pražský hrad?

Hrad: Komparz nehledáme, Vladislavský sál zaplníme


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).