Menu Zavřít

Nových bytů letos přibude nejvíce od realitní krize

20. 10. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Stavební firmy v Praze letos dokončí 6550 nových bytů, nejvíce od začátku realitní krize v roce 2009. V prvním pololetí jich dokončily 3350 ve 47 developerských projektech, ve druhé polovině roku by jich mělo být 3200. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti JLL. Počet volných nových bytů však podle ní klesá.

Letošní rekordní čísla jsou podle studie způsobena zejména obnovenou bytovou výstavbou v roce 2014. V prvním pololetí letošního roku developeři spustili výstavbu 2970 bytů ve 43 projektech. „Za celý rok by podle našich očekávání měla být zahájena výstavba celkem 5250 nových bytů, což by bylo ve srovnání s rokem 2015 o šest procent méně, proti roku 2014 dokonce o 16 procent. V příštím roce očekáváme zahájení výstavby zhruba pěti tisíc bytových jednotek,“ uvedl vedoucí rezidenčního oddělení JLL Anthony Mathieu.

Počet nových volných bytů však v Praze klesá. V prvním pololetí letošního roku jich bylo v dokončených projektech, projektech ve výstavbě a v projektech ve fázi předprodeje celkem 4430. Meziročně téměř o čtvrtinu méně. „Developeři nejen rezidenčních nemovitostí se v Praze potýkají s administrativně náročným stavebním řízením, kdy nikdy není jasné, jak dlouho bude trvat a zda skončí úspěšně. Poptávka je silná a nabídka se bude v návaznosti na aktuální stavebně-právní praxi spíše zmenšovat,“ doplnil Mathieu.

BRAND24

V prvním pololetí developeři ve svých nových projektech prodali 3960 bytů, meziročně o 11 procent více. Podle statistik JLL byla průměrná cena nových bytů v prvním pololetí zhruba 58,5 tisíce korun za metr čtvereční bez DPH. Meziročně se zvýšila o 12 procent.

Nejvíce nových bytů (36 procent) developeři prodali v cenové kategorii 45 až 55 tisíc korun za metr čtvereční. Podíl nových bytů v nejnižší cenové kategorii do 45 tisíc korun, které donedávna představovaly hlavní část nabídky, klesl na 28 procent.


Čtěte dále:

Radotínská radnice investuje 15 milionů do sídliště

Ekospol může stavět v Hostivaři, magistrát zrušil rozhodnutí Prahy 15

Realitní obchod roku? Pražský komplex The Park koupili Němci

The Park. Jeden z nejvíce oceňovaných komerčních projektů postavených v době realitního boomu minulé dekády. Návrh areálu kancelářských budov obklopených zelení u frekventované dopravní tepny na pražském Chodově je dílem uznávaného ateliéru Cigler Marani Architects.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).