Menu Zavřít

Netransparentní. Tendr na úklid pražského metra zrušil regulátor

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr pražského dopravního podniku (DPP) na úklid metra. Veřejná zakázka za zhruba 600 milionů korun byla podle úřadu vypsána netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal.

Podle ÚOHS byly chyby v zadávacích podmínkách. Konkrétně nebyl tendr vymezen v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídek. Dopravní podnik v zadávacích podmínkách odkazoval na vlastní interní předpisy, aniž by je zpřístupnil v rozsahu, v jakém na ně odkazoval. Firmy podle úřadu nemohly vyhodnotit dopad některých nezpřístupněných částí interních předpisů na povahu a náročnost zakázky, což mělo vliv na stanovení ceny.

Dopravní podnik tak podle úřadu nedodržel zásadu transparentnosti. „Tento postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Josef Chýle.

Zakázku v maximální hodnotě 600 milionů korun vypsal DPP na šest let a případná smlouva by měla být platná od 1. dubna. DPP je největší městská firma a zaměstnává přes 10 tisíc lidí.


Z Prahy dále čtěte:

Národní galerie pod kontrolou? Lehké to nebude, říkají odborníci

Další prodleva. Praha by mohla mít nový Metropolitní plán do roku 2023

Praha 5 chce propagovat sport. Našla na to partnerská města

Ilustrační fotografie


Podle zadání soutěže bude muset vybraná firma kromě běžného úklidu jako zametání schodů, mytí veškerých veřejných prostor a zařízení nebo vysypávání košů také průběžně odstraňovat graffiti ze stěn stanic metra, které jsou ošetřeny antigraffitovým nátěrem. V případě poškození nebo porušení ochranného laku bude muset obnovit ochranný nátěr.

DPP provozuje tři linky metra, na kterých je 61 stanic. Provoz metra vyjde ročně na zhruba pět miliard korun. Praha dotuje DPP více než 12 miliardami ročně.

BRAND24


Přečtěte si rozhovor:

Petr Dolínek: Státu děláme support

Náměstek Petr Dolínek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).