Menu Zavřít

Národní galerie vybrala novou ostrahu a v úterý otevře

27. 2. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Národní galerie v Praze (NG) vybrala novou bezpečnostní agenturu a ještě v pondělí s ní pravděpodobně podepíše smlouvu na ostrahu svých objektů a uměleckých děl. Uvedl to ředitel NG Jiří Fajt. Smlouva bude na rok, v jeho průběhu vypíšeme velkou veřejnou soutěž, doplnil. NG kvůli sporům s bezpečnostní agenturou o víkendu zavřela všechny své expozice. Podle Fajta to nebylo poprvé za působení této agentury, předchozí uzavření expozic ale nikdy nebylo tak rozsáhlé.

Agentura Abas IPS Management, která zajišťuje ostrahu NG od října, tvrdí, že jí NG dluží peníze. Proti tvrzením Fajta, že při její ostraze byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky, se ohrazuje. Chce se bránit právními kroky. NG říká, že firma neplnila své závazky, zaměstnanců nechodilo do práce tolik, kolik by mělo. Pokud by firma nevypověděla smlouvu, byl Fajt připraven ji ukončit.

„Jsme v krizovém režimu, udělali jsme neveřejné řízení na jednoho uchazeče,“ upřesnil Fajt. Od úterý by podle ředitele měly být všechny objekty ostrahou zajištěné a veřejnosti přístupné. S firmou, která loni vzešla z velkého tendru vypsaného ministerstvem kultury (MK), spolupracuje většina příspěvkových organizací MK a i jiné než NG s ní měly potíže. Patří k nim třeba Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum, jak potvrdil její ředitel Petr Nedoma.

„Dělali jsme si v neděli průzkum trhu, kdy jsme poptali tři firmy, které jsou předními hráči na tomto segmentu trhu. Dostali jsme písemné odpovědi, které jsme vyhodnotili. Vyšla finančně i kvalitativně firma, s níž dnes musíme uzavřít smlouvu,“ uvedl. Poté, co vzejde nová ostraha z výběrového řízení, začne běžet dvouměsíční výpovědní lhůta pro „krizovou“ firmu.


Galerie musela kvůli sporu s ostrahou zavřít. Čtěte:

Spor s ostrahou uzavřel dveře Národní galerie

 Jiří Fajt (archivní foto z roku 2008)

BRAND24


Smlouvu s ní podle Fajta nemusí schvalovat ministerstvo kultury. „Jsem s ministrem ale v kontaktu, on o tom informuje vládu,“ řekl. „Krátce poté, co jsme firmu dostali, bezpečnostní služby přestaly být takzvanou centrální komoditou, teď si budeme nový tendr vypisovat my a bude celý v naší režii,“ řekl. Do nového tendru galerie podle něj začlení požadavky na kvalifikační předpoklady pro bezpečnostní službu, které v předchozí smlouvě chyběly.

V dočasné smlouvě i v té, jež bude výsledkem tendru, bude podle Fajta klauzule, že pracovníci ostrahy přejímají umělecká díla a prostory do své péče. „To ABAS neměl, na rozdíl od předchozích smluv, které NG s jinými firmami na ostrahu měla,“ řekl. Mělo by se tak předejít mimo jiné možnému poškození děl. Zatímco dříve se za několik let zjistilo menší poškození jednoho exponátu, za dobu působení firmy ABAS to podle ředitele bylo šest poničených děl.

Dále čtěte:

Adriana Krnáčová: Praze chybí velký koncertní sál, Rejnok to ale být nemusí

Slovanskou epopej v Praze vidělo 400 tisíc návštěvníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).