Menu Zavřít

Spor s ostrahou uzavřel dveře Národní galerie

26. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i v neděli. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Uvedl to vedoucí odboru PR a marketingu Miroslav Krupička. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Galerie má podle registru smluv uzavřenou od konce září smlouvu s bezpečnostní agenturou Abas IPS Management. Trvat původně měla do března 2020. „Národní galerie Praha nezaplatila do dnešního dne faktury za služby poskytnuté od listopadu loňského roku. Jen za listopadové a prosincové faktury činí dlužná částka více než šest milionů korun. Jsme překvapeni, že takto se chová společnost zřizovaná státem,“ sdělila v sobotu mediální zástupkyně agentury Eva Kijonková.

Agentura podle ní nabídla galerii základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou. Národní galerie ale smlouvu s agenturou obnovit nechce. Podle jejího ředitele Jiřího Fajta bylo důvodem uzavření budov opakované závažné porušování povinností ze strany agentury. „Neplnili své závazky, nestavěly celé směny a z toho důvodu jsme nemohli otevírat své objekty v minulosti. Toto byl předmět sporu. Považuji to za naprosto neseriózní,“ řekl v neděli České televizi.

Galerie o situaci informuje přímo na dveřích jednotlivých budov a také na svých webových stránkách. „V následujícím týdnu se bude NG snažit budovy nějakým způsobem zpřístupnit. Zatím ale nemůže říci kdy a jakým způsobem,“ sdělil Krupička.


Přečtěte si rozhovor s pražskou primátorkou nejen o Rejnokovi:

Adriana Krnáčová: Praze chybí velký koncertní sál, Rejnok to ale být nemusí

 Pražská primátorka Adriana Krnáčová

BRAND24


Bývalý ředitel NG Milan Knížák považuje uzavření všech objektů galerie za bezprecedentní událost. „Je to další důkaz absolutní nekompetentnosti a neschopnosti Jiřího Fajta a ministra Daniela Hermana, který ho drží na ředitelském postu a odmítá respektovat kritické hlasy,“ sdělil Knížák. Fajt by měl podle něj být okamžitě odvolání a Herman by měl podat demisi. „Ochrana a prezentace sbírek je prvořadým úkolem Národní galerie,“ dodal Knížák.

Galerie hospodaří se šesti historickými budovami, spravuje na 400 tisíc uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si vloni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712 690 lidí.

Dále čtěte:

Slovanskou epopej v Praze vidělo 400 tisíc návštěvníků

Na nové varhany pro sv. Víta chybí desítky milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).