Menu Zavřít

Miliardář Krúpa nekoupí od ČEZ sídliště v pražské Písnici

28. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: ŠJů -Wikimedie Commons

Firma Kennial nekoupí více než 700 bytů na sídlišti v Praze-Písnici, které prodávala energetická firma ČEZ. Důvodem je žaloba nájemníků na určení vlastnictví a právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru. Firma Kennial, která patří do skupiny ARCA Capital podnikatele Pavola Krúpy, letos v únoru vyhrála výběrové řízení s nabídkovou cenou zhruba 1,3 miliardy korun.

Podle ČEZ není podávaná určovací žaloba právní vadou prodávaných bytů. Není tedy důvodem k tomu, aby firma Kennial odstoupila od soutěže, sdělil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Navíc podle něj nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch firmy Kennial.

Domy firma nekoupí navzdory tomu, že se stala vítězem řízení. Důvodem je žaloba nájemníků. Žalobu na určení vlastnictví podali nájemníci, podle kterých mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku firmy ČEZ. „Po důsledném zanalyzování vnímáme jako relevantní popis nároků a práv nájemníků k těmto bytům, existují právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru, a prodávající za tyto vady neposkytl dostatečné záruky,“ uvedla za společnost Kennial Barbora Hanáková.

ČEZ to rozporuje, jeho právní poradci ale budou teprve stanovisko Kennialu hodnotit. „Vlastnictví bytového portfolia ČEZ je nezpochybnitelné a podaná určovací žaloba není právní vadou prodávaných nemovitostí a nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch vítězného uchazeče. Není tedy ani důvodem pro odstoupení účastníka ze soutěže,“ dodal Gazdík.

Podle Hanákové se firma navíc cítí v konfliktu zájmů vzhledem ke své aktivitě zastupování nájemníků bytů OKD. „A tedy z důvodu morálního a etického aspektu a úloze sociální odpovědnosti do tohoto projektu nemůžeme vstoupit,“ uvedla. Požadavky nájemníků uvedené v žalobě firma považuje za relevantní. „Z čehož plynou právní vady a dochází tím ke změně podmínek, které společnost ČEZ jako vyhlašovatel tendru v rámci výběrového řízení stanovila,“ uvedla.


Sídliště Písnice není jediné místo, kde se Krúpa zajímá o byty:

Krúpa podal insolvenční návrh na majitele bytů OKD

 Pavol Krúpa


Společnost Kennial podle Gazdíka o odporu části nájemníků věděla. „Šlo o veřejně dostupnou informaci, a tím, že nabídku podala, také deklarovala, že je s tímto rizikem srozuměna. Prohlášení o konfliktu zájmů tedy považujeme za účelové,“ dodal mluvčí.

BRAND24

Podle Jiřího Koubka (TOP 09), starosty Libuše, pod kterou Písnice spadá, se ukázalo, že tendr byl vadný a špatně připravený. „Obavy obyvatel a městské části se tímto krokem potvrzují. Pokud ČEZ tvrdil, že kroky obyvatel poškozují akcionáře firmy, teď se ukázalo, že je nejvíc poškozuje mangement,“ řekl Koubek. Radnice se podle něj nyní obrátí na ČEZ s dotazem, jak chce firma dále postupovat. Setkat se chce Koubek i s Krúpou.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje byl také bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10.

Spory trvají již řadu let:

2002 - ČEZ navrhl privatizaci svých asi 750 bytů nájemníkům na pražském sídlišti Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Původním vlastníkem byl stát, který je převedl na ČEZ.

2003 - ČEZ s nájemníky sepsal návrhy na uzavření kupní smlouvy a domluvil cenu. Poté ovšem od smlouvy odstoupil. ČEZ své couvnutí odůvodnil tím, že má obavy z toho, zda průměrná cena půl milionu za byt není příliš nízká.

2004 - Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že návrhy na uzavření kupní smlouvy jsou závazné. Další instance ale tvrdí opak.

12. září 2016 - Přes 300 lidí demonstrovalo před Úřadem vlády proti prodeji písnických bytů patřících ČEZ. Demonstrující nájemníci bytů vyjádřili obavy, že bytový fond ČEZ prodá spekulantům. Iniciativa Moje Písnice požaduje, aby ČEZ prodal nájemníkům byty za zůstatkovou cenu, tedy za pořizovací cenu sníženou o součet odpisů za celou dobu užívání.

22. listopadu 2016 - Pražští radní doporučili a zároveň vyzvali radnici v Libuši, aby se zapojila do dražby bytů s tím, že na koupi jí magistrát peníze půjčí. Odhadní cena bytového komplexu je 1,2 miliardy korun.

23. listopadu 2016 - Starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) sdělil, že se radnice v Libuši do dražby bytových domů v Písnici nestihne zapojit. Zároveň vyzval ČEZ, aby dražbu zrušil.

25. listopadu 2016 - Pražští zastupitelé schválili neomezenou půjčku pro městskou část Praha-Libuš na nákup bytů od ČEZ.

2. prosince 2016 - Vypršela lhůta pro podání nabídek na koupi bytů v Praze-Písnici. ČEZ tak nevyhověl výzvě městské části Praha-Libuš ani právníků iniciativy Moje Písnice, aby soutěž zrušil nebo odložil.

30. ledna 2017 - ČEZ informoval o tom, že byty v Písnici získá firma Kennial patřící firmě Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy. Firma za byty nabídla 1,305 miliardy korun.

1. února 2017 - Firma Kennial oznámila, že byty v Praze-Písnici nabídne nájemníkům k odprodeji.

16. února 2017 - Lidé z písnického sídliště jednali o své bytové situaci na Pražském hradě.

27. února 2017 - Iniciativa Moje Písnice podala určovací žalobu v souvislosti s prodejem bytů. Zástupci iniciativy se domnívají, že byty mohly i po převodu ze státu na firmu ČEZ v roce 1992 stále patřit státu a že v 90. letech tak mohlo dojít při převodu na firmu ČEZ k pochybením.

28. dubna 2017 - Firma Kennial oznámila, že písnické byty nekoupí. Důvodem je žaloba nájemníků na určení vlastnictví a právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru.

Více informací o prodeji sídliště Písnice:

Byty ČEZ v Písnici získá miliardář Krúpa za 1,3 miliardy

S půjčkou na sídliště Písnice hrozí trestní stíhání, pohrozil starosta Koubek

Sídliště na prodej. ČEZ se zbavuje stovek bytů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).