Menu Zavřít

Magistrát zadal Operátorovi ICT další zakázku za stovky tisíc

3. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vedení Prahy zadalo další IT zakázku za stovky tisíc korun vlastní společnosti Operátor ICT. Převedlo tak část činností z magistrátního odboru informatiky pod městskou firmu. Vyplývá to z usnesení radních. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tvrdí, že se tím zkvalitní a zefektivní práce úředníků. Piráti považují krok za užitečný, zpochybňují ale výši nákladů. Zřejmý podle nich není ani rozsah činností, které bude firma poskytovat, uvedl zastupitel Ondřej Profant.

Operátor ICT bude podle smlouvy v rámci takzvaného service desk poskytovat IT pomoc zaměstnancům magistrátu. Pilotní provoz potrvá od února do konce července. Za nepřetržitý provoz kontaktního centra zaplatí magistrát firmě skoro 400 tisíc měsíčně bez DPH.

„Na magistrátu existuje více než dvacítka různých service desků a základní myšlenkou je, že je sjednotíme pod jeden. Ve své podstatě to nyní funguje tak, že když potřebujete novou klávesnici, tak použijete jeden service desk, ale pokud máte problém třeba s ekonomickým systémem, tak musíte využít jiný,“ řekla primátorka. Je v tom obrovský zmatek a my to chceme zkvalitnit a zefektivnit,“ tvrdí. „Rozhodli jsme se tak i na základě analýzy, protože jsme řešili, jak ulevit dlouhodobě přetíženému odboru informatiky,“ doplnila.

Magistrátní odbor informatiky je zodpovědný za zakázky v řádu stovek milionů korun. Jde třeba o ekonomický systém Ginis, který spravuje hospodaření magistrátu i radnic.

BRAND24

Centrální IT servis podle Pirátů magistrát „potřebuje jako sůl“. „Tím však pozitiva tohoto kroku končí,“ uvedl Profant. „Finanční náročnost je vyjádřena paušálem, v kterém je smícháno vše. Není tedy možné oddělit dlouhodobé náklady od těch krátkodobých jako je zaškolení nebo příprava procesů. Rozsah práce není dostatečně zřejmý. Ze zkušenosti víme, že pokud jsou materiály takto vágní, tak to nepřináší nic dobrého,“ doplnil.

Operátor ICT je zodpovědný za chod karty na MHD lítačka i dožívající opencard. Město firmě platí i za konzultační činnosti. Svěřilo jí také zavedení projektů v rámci takzvaného smart city. Zatím jde v pilotním provozu o první chytré lavičky a solární odpadkové koše za několik milionů korun. Opozice už dřív Operátora ICT označila za „černou díru“, ve které ročně zmizí desítky milionů korun.

Dále čtěte:

Praha startuje výběrové řízení na chytré lavičky a koše. V ulicích mají být na jaře

Metropole bude mít chytré lavičky a koše, vedení města schválilo jejich nákup

Příprava smart city může Prahu ročně stát 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).