Menu Zavřít

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech

15. 11. 2016
Autor: CC BY-SA 4.0: PatrikPaprika- Wikimedia Commons

Největší území s transformační plochou v městském centru čeká proměna, pražští radní schválili vypracování územní studie Holešovice Bubny-Zátory. V současnosti jde o zanedbaný brownfield na ploše bývalých drážních zařízení v okolí železniční zastávky Praha-Bubny. Zpracováním studie magistrát pověřil Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Cílem studie je stanovit podmínky pro vybudování polyfunkční čtvrti s aktivním městským životem ve veřejném prostoru, takzvaného města krátkých vzdáleností mezi bydlením, službami, obchodem, občanskou vybaveností a rekreací obyvatel. „Studie určí, jak bude území vypadat, ale má také sloužit například jako podklad pro změnu územního plánu, pro odstranění stavební uzávěry a umisťování staveb,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ).

V brownfieldu se nachází také bývalé Ústřední elektrické stanice královského hlavního města Prahy, takzvaná Centrála, dnes areál Pražské teplárenské, a pozůstatky původní osady Holešovice a navazující zástavby.

CONTENT24

Studie bude mít také za úkol navrhnout veřejnou vybavenost a významné veřejné prostranství v těsné vazbě na stanici metra Nádraží Holešovice, ale také zajistit průchodnost od stanice metra Nádraží Holešovice na sever přes plochu nádraží k vltavskému nábřeží a také zajistit jednoduší pěší vazby uzlu veřejné dopravy k Výstavišti přes areál Pražské teplárenské.

O vypracování studie požádala městská část Praha 7 a magistrát počítá s tím, že územní studie bude projednána s vlastníky místních pozemků.

Čtěte dále:

Praha 10 ukazuje zanedbané Slatiny jako moderní třicetitisícové město

Praha bude stavět. Za miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).