Menu Zavřít

Lavičky a koše v novém. Praha vyhlašuje designérskou soutěž

28. 9. 2016
Autor: JCD

Městský mobiliář získá novou podobu, hlavní město vyhlašuje designérskou soutěž. Návrhy se mají týkat laviček, stojanů na kolo a odpadkových košů. Mezinárodní soutěž organizuje Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha). Prvky mobiliáře by měly vycházet z charakteru a historie pražského prostředí a doplňovat vizuální působení pražských ulic a náměstí. Vítěz bude znám na podzim 2017.

„Současný stav městského mobiliáře není reprezentativní, obzvláště ne pro jedinečné historické centrum Prahy. To chceme změnit. Považuji za strategické, aby Praha disponovala vlastními prvky mobiliáře – tak, abychom mohli přímo ovlivnit jeho design a další možný vývoj,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Podkladem pro designérskou soutěž byl podrobný průzkum současného stavu mobiliáře, který vytvořil IPR Praha. Analýza dostupná na stránkách www.iprpraha.cz ukázala na největší nedostatky vybavení pražských ulic: mobiliář je často zanedbaný, nevhodně umístěný a esteticky nekvalitní. Problém je i obrovská nesourodost jednotlivých prvků – v Praze je na 44 druhů odpadkových košů.

Nově navrhované prvky mobiliáře mají zohlednit skutečnost, že budou stát jak v historickém jádru města, tak i v širším okolí. Soutěž klade důraz i na snadnou údržbu mobiliáře.

„Tento způsob pro výběr nových typů pražského mobiliáře jsme zvolili po vzoru evropských měst, jako je Ženeva, Basilej, Malmö nebo Toulouse,“ konstatoval ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. Nevhodný mobiliář chce Praha nahradit ihned poté, co budou k dispozici nové kusy. „Zbytek se bude měnit postupně spolu s koncem životnosti stávajících prvků. Může to trvat i deset až patnáct let,“ dodal Boháč.

Mezinárodní designérská soutěž odstartuje 30. září a bude mít dvě kola. Účastníci mohou své návrhy odevzdávat do 20. prosince. V únoru 2017 pak odborná porota vybere tři nejlepší účastníky, kteří ve druhém kole soutěže vyrobí čtyři prototypy - kapacitní odpadkový koš, závěsný odpadkový koš, lavičku s opěradlem a stojan na kola.

BRAND24

Návrhy poté město nechá instalovat do ve veřejného prostoru a projdou testovacím provozem. Na podzim 2017 porota vybere definitivního vítěze. Vedle zástupců města zasednou v porotě například Claude Brulhart, designér města Ženeva pro mobiliář a veřejný prostor, známí čeští designéři Eva Eisler a Jiří Pelcl, stejně jako architekt Petr Hájek.

S vítězem soutěže následně Praha uzavře smlouvu. Za časově a teritoriálně neomezenou licenci a dopracování zadávací dokumentace pak hlavní město zaplatí maximálně dva miliony korun.

Dále čtěte:

Hlavní město bude ladit podobu stanic metra D

Železničáři chtějí opravit Negrelligo viadukt. Cenu odhadují na 1,2 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).