Menu Zavřít

Čínská CEFC může koupit kancelářský komplex Florentinum

7. 12. 2016
Autor: ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej pražského administrativního komplexu Florentinum čínské skupině CEFC. Transakci úřad posuzoval pouze ve zjednodušené proceduře. Administrativní komplex prodává skupina Penta. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily, ale cena by se měla pohybovat kolem 283 milionů eur, tedy přes 7,7 miliardy korun. CEFC ve finálovém rozstřelu porazila německou Allianz.

„Je to důležitý krok pro dokončení prodeje Florentina. Rozhodnutí ÚOHS samozřejmě vítáme,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Penta představila svůj první realitní projekt administrativního paláce s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou v lednu 2012, do provozu bylo uvedené po 20 měsících stavby ke konci roku 2013. Celková investice se pohybovala kolem 200 milionů eur, tedy asi 5,5 miliardy korun.

„Florentinum je pro nás více než jen vynikající obchodní příležitostí. Je součástí naší strategie vybudovat v České republice evropskou centrálu. Areál Florentina chceme dál rozvíjet a vytvářet co nejlepší podmínky jak pro vlastní zázemí CEFC, tak pro všechny jeho nájemce,“ uvedl už dříve prezident CEFC China Čchan Čchao-tuo.

Florentinum je plně obsazené, největšími nájemci jsou EY, advokátní kanceláře Havel, Holásek&Partners, dále společnosti Renomia, Veolia, BlueLink nebo Bank of China, ale v budově sídlí také Dr.Max a Fortuna ze skupiny Penta i centrála Penty. Všech 70 nájemníků má dlouhodobé smlouvy.

BRAND24

Umístění Florentina v centru Prahy bude dále jen nabývat na svém významu. V jeho těsné blízkosti, v místě současného brownfieldu u Masarykova nádraží, plánuje Penta oživit dnešní zapomenuté území moderními administrativními budovami s obchody a restauracemi, ale také parkem, podle projektu architektky Zahy Hadidové.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 37 tisíc lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2015 výše sedm miliard eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Čtěte dále:

Letošní objem realitních obchodů v Česku bude zřejmě rekordní

CEFC má volnou cestu k hotelu Mandarin Oriental

Ztráta na úvod. Čínská CEFC loni v Evropě prodělala 120 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).