Menu Zavřít

Chytré město: Svou úlohu vidí Praha 5 hlavně v digitální komunikaci

20. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Koncept Smart Cities má mnoho poloh, městská část Praha 5 si svou úlohu vytyčila především v digitální komunikaci s občany a v inteligentních aplikacích. Zásadní je podle starosty Radka Klímy (TOP O9) také oblast „inteligentní zdravotní péče“. Online aplikace má například sloužit v oblasti péče o seniory k přivolání pomoci pracovníků odboru sociální péče.

„V blízké budoucnosti bude možné u některých z našich seniorů možné online sledovat vybrané informace o jejich zdraví a případně odeslat zprávu ošetřujícímu lékaři nebo příbuzným o změně zdravotního stavu,“ zmínil Klíma. Současnou dobu lze podle starosty charakterizovat jako počátek doby digitální, kdy bude dominovat robotika a umělá inteligence. „Znamená to, že i úřad by měl být pro obyvatele čím dál více online,“ konstatoval Klíma.

Budoucnost vidí starosta Prahy 5 také v inteligentním využívání všech dostupných informací z městských firem a v možnosti je sdílet online s občany. Významné téma pro Prahu 5 je podle něj také možnost projednat vybraná důležitá rozhodnutí s občany tak, že je radnice vyhlásí předem online, lidé se k nim vyjádří a až následně je projedná zastupitelstvo v souladu s principy přímé demokracie.

Městská část také připravuje pilotní projekt Praha 5 - Zdravé město, v rámci kterého chce na třech základních školách rozvíjet zdravou výživu a zlepšovat zdravé pohybové návyky dětí.

Na vlně popularity

Koncept Smart Cities se poslední dobou stal podle Radka Klímy velmi populární. Klíma v této souvislosti zmínil plán pražské primátorky Adriany Krnáčové zavést v hlavním městě například chytré lavičky, které umí dobíjet mobilní telefony nebo solární odpadkové koše či pítka. „Lavičky sice chytré jsou, ale o pochopení principů Smart Cities to moc nesvědčí,“ konstatoval Klíma.

Praha 5 svou vizi inteligentního města vidí podle Radka Klímy zejména ve dvou oblastech: v získávání informací ze zařízení připojených na internet včetně následného zpracování dat z těchto čidel inteligentními aplikacemi, a v online komunikaci s občany.


Praha chce mít chytré lavičky už na jaře. Čtěte:

Praha startuje výběrové řízení na chytré lavičky a koše. V ulicích mají být na jaře

Chytrá lavička, která umí dobít mobilní zařízení, byla představena 29. září v Praze. Lavička využívá pouze solární energii a dokáže dobít telefony, tablety, čtečky nebo fotoaparáty, poskytnout internetové připojení či monitorovat znečištění ovzduší. Na snímku je její designérka Zuzana Jirkalová.

BRAND24


Pod pojem internet věcí ve Smart Cities zahrnuje Klíma například parkovací čidla, která řidiče informují o tom, kde je možné zaparkovat a inteligentní aplikace je navede přímo na volné parkovací místo. „Praha 5 s Prahou 6 byly ve spolupráci s TSK první při zavádění nového online systému parkovacích zón, které jsou právě počátkem inteligentního řízení parkování a dopravy v Praze a už dnes je možné parkování zaplatit nebo prodloužit online z mobilního telefonu,“ uvedl Klíma.

Příkladem vize může být podle starosty Prahy 5 i inteligentní systém úsporného veřejného osvětlení kombinovaný s kamerovým systémem, inteligentní budovy, inteligentní měřiče spotřeby energie nebo hluku a škodlivých emisí.

Nepřehlédněte další díly seriálu Chytré město:

Chytré město: Základem jsou chytré služby, tvrdí Praha 1

Chytré město: Informační hodnota portálu je nevyčíslitelná, míní Praha 2

Chytré město: Praha 3 chce v ulicích elektrobus i interaktivní tabule

Chytré město: Mobilní aplikace vnímáme jako možnost komunikace, zní z Prahy 4


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).