Menu Zavřít

Chytré město: Informační hodnota portálu je nevyčíslitelná, míní Praha 2

30. 1. 2017
Autor: Profimedia

Interaktivní geoportál, který ukazuje rozsáhlý soubor map obsahující zóny placeného stání, lokality dle tržního řádu či majetek spravovaný městskou částí je zlatým vejcem konceptu Smart Cities pro městskou část Praha 2. „Za dobu své existence sbírá náš webGIS jedno ocenění za druhým, takže jsme na něj právem hrdí. A poměr cena a výkon? Informační hodnota je nevyčíslitelná,“ uvedl tajemník úřadu městské části Praha 2 Michal Kopecký.

Praha 2 zprovoznila informační mapový portál v září 2012. V srpnu 2016 jej nahradila novým a moderním technologickým řešením, mapovým klientem Spinbox, který je kompatibilní s chytrými telefony, tablety a notebooky. Mapový klient splňuje podle Prahy 2 veškeré parametry současných moderních trendů interaktivních geoportalů. „Novinkou je vstupní stránka mapového portálu s dlaždicovým designem,“ zmínil Kopecký.

Přímým vstupem je podle Prahy 2 možné se propojit s geoportálem hlavního města a nahlížet tak například do platného územního plánu metropole, anebo do geoportálu ČÚZK a nahlížet do katastru nemovitostí. „Do nového technologického řešení, tedy přechodu na Spinbox, Praha 2 investovala 80 tisíc korun. Ostatní náklady jsou minimální, protože si jednotlivé vrstvy naplňujeme sami,“ uvedl Kopecký.

Řešeními, která spadají do konceptu Smart Cities, se Praha 2 podle Kopeckého zabývá dlouhodobě. V současnosti se snaží o další rozvoj ICT řešení. Spustit chce například novou webovou aplikaci „Mapa hlášení a závad“, do které budou moci občané zapisovat závady nebo nedostatky městského mobiliáře a veřejných prostranství. „Zásadní modernizací projde rovněž interní mapový server, který využívají zaměstnanci úřadu, a na který jsou napojeny některé interní aplikace,“ sdělil serveru Euro.cz tajemník úřadu Michal Kopecký.

BRAND24

Mapový portál Praha 2 Mapa obchodu a služeb Prahy 2. (Zdroj mapový portál Prahy 2)

Na provoz veškerého „GISu“, tedy jak interních, tak externích mapových serverů pro letošní rok městská část vyčlenila přibližně 250 tisíc korun, částka není zatím přesná, protože městská část dosud neschválila rozpočet pro letošní rok.

Sledujte seriál Chytré město:

Chytré město: Základem jsou chytré služby, tvrdí Praha 1


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).