Menu Zavřít

Zimola to vzdal. O kandidaturu ve volbách už usilovat nebude

29. 5. 2017
Autor: čtk

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola už nebude usilovat o kandidaturu za ČSSD v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Rozhodl se po dnešním jednání krajského výboru sociální demokracie. Zimolu z kandidátky vyškrtlo celostátní vedení strany. Bývalý hejtman figuroval na poslední 22. příčce kandidátní listiny jihočeské sociální demokracie. Zimola dnes současně vyzval další spolustraníky, aby z kandidátky neodstupovali.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zimolovo vyřazení odůvodňoval tím, že by se v kampani mohly negativně projevit kauzy spojené s bývalým hejtmanem. Měl na mysli otázku stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a systém odměňování ve vedení managementu jihočeských nemocnic. Zimola už dříve uvedl, že jde jen o záminku a kroky vedení ČSSD označil za likvidaci vnitrostranického kritika. Místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák řekl, že dnešní rozhodnutí nelze chápat tak, že jihočeští sociální demokraté souhlasí se Zimolovým vyřazení z kandidátky.

„Já jsem k tomuto rozhodnutí dospěl už před nějakým časem. Protože jsem dokonce předpokládal, že předsednictvo sociální demokracie se rozhodne tak, jak se rozhodlo. My na jihu Čech nechceme být označováni za případné viníky prohry sociální demokracie. Chceme udělat maximum, aby ten výsledek (ve volbách), byl co možná nejlepší,“ řekl novinářům Zimola po dnešním jednání krajského výkonného výboru ČSSD, jehož se zúčastnili i zástupci vedení strany - místopředseda ČSSD a předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu, člen politického grémia ČSSD Milan Štěch.


Co si o osobě Jiřího Zimoly myslí Pavel Páral? Přečtěte si komentář

Pavel Páral


Jihočeští sociální demokraté však zdůraznili, že dnešní rozhodnutí nemění jejich názor. „Krajský výkonný výbor nadále nesouhlasí s vyškrtnutím Jiřího Zimoly. Nikdo asi ani nemohl předpokládat, že toto stanovisko změníme. Musím ocenit přístup Jiřího Zimoly, který vyzval všechny na kandidátce, aby tu svou pozici zachovali,“ řekl místopředseda jihočeské ČSSD Novák. Dodal, že kandidáti mají ještě několik dní na to, než budou kandidátní listinu schvalovat všichni členové jihočeské ČSSD, a do té doby případně mohou kandidátku opustit.

„Chtěl bych ocenit výzvu Jiřího Zimoly k dalším kandidátům. Jsem rád, že tato výzva byla přijata,“ uvedl po jednání Hamáček. Podle něj dohadování a diskuse o podobě kandidátních listin patří k přirozenému procesu. „ČSSD je demokratická strana na rozdíl od jiných stran, kde o tom, kdo bude na kandidátce, rozhoduje jeden člověk. V sociální demokracii rozhodují kolektivní orgány, takže ta diskuse je vždycky těžší,“ řekl Hamáček.

BRAND24

Zimola dnes zopakoval, že nehodlá opustit stranu a kandidovat za jiný politický subjekt. „Chci z pozice krajského předsedy sociální demokracie přispět k co nejlepšímu výsledku ČSSD na jihu Čech. A jinak v tenhle moment žádné politické plány nemám,“ uvedl Zimola, jenž působil ve funkci hejtmana od podzimu 2008 do letošního dubna, kdy na mandát sám rezignoval.

Dále čtěte:

Rozhodčí řízení kvůli Zimolovi nebude. Neumožňují to stanovy, tvrdí Sobotka

Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly. Požaduje rozhodčí řízení

Zimola se sešel se Zemanem. Chce se očistit auditem

Fond proti korupci tvrdí, že Jihočeský kraj za vlády Zimoly manipuloval zakázky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).