Menu Zavřít

Rozhodčí řízení kvůli Zimolovi nebude. Neumožňují to stanovy, tvrdí Sobotka

22. 5. 2017
Autor: čtk

Stanovy sociální demokracie neumožňují podle předsedy strany Bohuslav Sobotky svolání rozhodčího řízení, které navrhla jihočeská ČSSD kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátní listiny pro podzimní parlamentní volby. Rozhodčí řízení podle stanov řeší pouze spory mezi členy sociální demokracie nebo členy a orgány strany. Nemůže ho vést jeden z kolektivních orgánů ČSSD proti jinému, sdělil Sobotka.

Místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák v reakci na Sobotkova slova řekl, že o svolání rozhodčího řízení tedy zřejmě požádá některý z členů vedení jihočeské ČSSD, aby to bylo v souladu se stanovami. Vedení sociálních demokratů v regionu bude o situaci ještě jednat. „Ale preferujeme cestu diskuse před silovým řešením. Proto chceme využít možnosti rozhodčího řízení,“ řekl. Dodal, že jihočeská ČSSD nebude čekat s žádostí o rozhodčí řízení na návrat Zimoly, který je teď v zahraničí. Proto o řízení pravděpodobně požádá jiný člen jihočeského krajského výkonného výboru.

Sobotka dnes uvedl, že jeden z kolektivních orgánů ČSSD nemůže vést proti jinému takovému orgánu rozhodčí řízení tím spíše, když právě předsednictvo ČSSD je orgánem, který stanoví sedmého rozhodce v případě, že se na něm nedohodnou strany sporu.

Vedení strany Zimolu z kandidátky v pátek vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Předseda jihočeských sociálních demokratů figuroval na posledním 22. místě kandidátní listiny.

„Je důležité připomenout, že s výjimkou změny na posledním místě kandidátky nedošlo ze strany vedení ČSSD k žádné jiné úpravě a bylo respektováno jak krajským výborem navržené pořadí kandidátů, tak osobnost navrženého lídra,“ sdělil Sobotka. Věří tomu, že jihočeská ČSSD bude rozhodnutí předsednictva respektovat.


Co si o osobě Jiřího Zimoly myslí Pavel Páral? Přečtěte si komentář

Pavel Páral


Také první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se domnívá, že podle stanov nemůže požadavek na řízení vznést jihočeská krajská organizace. Se zněním jejího rozhodnutí se musí teprve seznámit, přesně ho nezná. „Já si hlavně myslím, že tu námitku by musel položit pan exhejtman Zimola. Podle stanov podle nás nejde, aby se orgán domáhal řízení s orgánem, to znamená aby KVV Jihočeského kraje se domáhal jakéhosi smírčího řízení s předsednictvem strany,“ řekl Chovanec v Plzni.

Při vyškrtnutí Zimoly z kandidátky podle Chovance postupovalo předsednictvo strany v souladu se stanovami a se schváleným plánem příprav na volby a zásad pro sestavení kandidátky. „Nevidíme tam žádný právní problém,“ uvedl. Pokud se dobře pamatuje, hlasování předsednictva bylo 21:1 pro vyškrtnutí Jiřího Zimoly. „Já jsem byl pro,“ dodal Chovanec.

Postup vedení strany dnes podpořil místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se pátečního jednání neúčastnil. Hlasoval by ale rovněž pro vyškrtnutí Zimoly z kandidátky, protože jeho kauzy by prý strana mohla hájit jen složitě.

Zimola funkci opustil, aby umožnil vznik nové krajské koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Předchozí koalice, v níž figurovali sociální demokraté, ANO a Jihočeši 2012, se rozpadla kvůli kauzám výstavby rekreačního domu pro Zimolu a systému odměn pro vedení ve společnostech jihočeských nemocnic.

BRAND24

Podle politologů může spor mezi vedením ČSSD a jihočeskou krajskou organizací strany poškodit při sněmovních volbách. Zároveň ale nepovažují za příliš pravděpodobné, že by se kvůli sporu o podobu kandidátky nakonec ČSSD v Jihočeském kraji o hlasy voličů neucházela.

Dále čtěte:

Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly. Požaduje rozhodčí řízení

Zimola se sešel se Zemanem. Chce se očistit auditem

Fond proti korupci tvrdí, že Jihočeský kraj za vlády Zimoly manipuloval zakázky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).