Menu Zavřít

Zemanovi přibyl soupeř. Na prezidenta bude kandidovat vědec Drahoš

28. 3. 2017
Autor: čtk

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš dnes ohlásil svou kandidaturu na prezidenta republiky. O úřad prezidenta se chce ucházet jako nezávislý, nikoli stranický kandidát. Zatímco ANO i STAN Drahošovu kandidaturu vítá, mluvčí prezidenta Zemana Ovčáček Jiřího Drahoše označil za „umělý PR produkt".

„Chtěl bych vám všem oznámit, a činím tak poprvé v Jablunkově, a myslím, že to tak je zcela na místě, před svými rodáky, před lidmi a před místem, které mě formovalo, že budu kandidovat na funkci prezidenta republiky,“ řekl Drahoš na besedě v kulturním domě v rodném Jablůnkově podle videa, které umístil na svém twitteru. Po oznámení následoval potlesk zaplněného sálu. U příspěvku poznamenal, že jde do voleb proto, aby zvítězily hodnoty, které jsou pro každou zem nejdůležitější. „Pravda, rozum a slušnost,“ uvedl Drahoš.

Jiří Drahoš na videu oznamuje kandidaturu na Hrad:

Video: Twitter

V tiskové zprávě napsal, že hlavním důvodem jeho kandidatury jsou obavy o osud novodobé české demokracie. „Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám,“ podotkl.

Zároveň uvedl, že bude kandidovat jako nezávislý kandidát a nevyužije možnosti stát se oficiálním kandidátem konkrétní politické strany nebo hnutí. „Jako celoživotní nestraník chci být autentickým nezávislým prezidentem České republiky,“ dodal bývalý šéf Akademie věd.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor s jedním z prezidentských kandidátů:

Michal Horáček: Jen já a lidi

Michal Horáček


Osmašedesátiletý Drahoš dnes v podvečer v Jablunkově na radnici uspořádal debatu s občany, oficiálně o své nové knize s názvem Věda života. Drahošovo vyjádření podle Kleindiensta zaznělo na závěr diskusního večera, následovaly dotazy návštěvníků.

Drahoš minulý týden skončil ve funkci předsedy Akademie věd. Své rozhodnutí o kandidatuře slíbil oznámit v nejbližší době. „Důležité slovo v rozhodování bude mít moje rodina, se kterou kandidaturu rozebírám ze všech stran. Pokud do toho půjdu, tak ale vím, že budou stát při mně,“ uvedl Drahoš.

Jiří Ovčáček Drahoše na Twitteru označil za „PR produkt“:

Podle médií oslovil bývalý šéf Akademie věd už před vyhlášením kandidatury některé podnikatele, podpořit by ho mohli i vědci a další známé osobnosti, včetně například majitele firmy Jablotron Dalibora Dědka, podnikatele strojírenské skupiny Wikow Martina Wichterleho či astrofyzika Jiřího Grygara. Nedávno zesnulý kardinál Miloslav Vlk podle předsedy organizace Cesta 121 Antonína Randy, který o nemocného pečoval, vyzýval k podpoře Drahošovy kandidatury.

ANO, STAN: Drahoš je důstojný kandidát
Za seriózního člověka a důstojného kandidáta na prezidentské křeslo považují bývalého šéfa akademie věd Jiřího Drahoše předsedové vládního hnutí ANO Andrej Babiš a opozičních Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík. Zatímco Gazdík svému hnutí doporučí, aby profesora chemie v boji o Hrad podpořilo, ANO o kandidátovi rozhodne v referendu.

„Pana Drahoše považuju za seriózního člověka. Pan Drahoš nestojí o podporu žádné strany ani hnutí, což potvrdil i jeho mluvčí. Hnutí ANO na toto téma čeká interní referendum, naší prioritou jsou sněmovní volby,“ sdělil šéf ANO Andrej Babiš. Předseda STAN Petr Gazdík uvedl, že Drahošovu kandidaturu vítá.

„Pokládám ho za důstojného kandidáta a domnívám se, že může do prezidentské volby výrazně zasáhnout,“ napsal Gazdík. Dodal, že svému hnutí doporučí, aby Drahošovu kandidaturu podpořilo. „Budu o tom jednat i s naším partnerem KDU-ČSL,“ dodal šéf STAN. Starostové a lidovci utvoří před volbami společnou koalici s jedním názvem, logem i programem.

Ve volbách Drahoš vyzve současného prezidenta Miloše Zemana, který oznámil obhajobu mandátu na začátku března. Mezi dalšími uchazeči o post prezidenta je především textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Kroměřížská výzva navrhuje i europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Jako o možném prezidentském kandidátovi se mluví také o ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO).

Drahoš vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, v roce 2003 byl jmenován profesorem. Od roku 1996 stál v čele Ústavu chemických procesů AV ČR, později se stal místopředsedou Akademie věd. V čele instituce stanul v březnu 2009.

BRAND24

Ovčáček: Drahoš je umělý PR produkt
Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není kandidatura Jiřího Drahoše žádné velké překvapení. Na twitteru uvedl, že bývalého šéfa Akademie věd „nadšeně podporují“ média i politické strany, jmenoval opoziční TOP 09 a okolí předsedy sociálních demokratů, premiéra Bohuslava Sobotky. „Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR,“ napsal Ovčáček.

Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR.


Z blížící se prezidentské volby čtěte více:

Kolář prezidentem být nechce. Drahoš nejspíš kandidaturu na Hrad zkusí

Šéf Rusnokova premiérského kabinetu Štogl chce kandidovat na prezidenta

Bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl (na snímku z 28. června 2013)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).