Menu Zavřít

Zeman v OSN varoval před migrační vlnou, mluvil o „anticivilizaci“

19. 9. 2017
Autor: čtk

Svět stále nedokázal rozhodně zasáhnout proti terorismu. V svém projevu na půdě OSN to řekl český prezident Miloš Zeman. Vyzval k vytvoření silného úřadu OSN, který by mohl proti teroristům zasahovat všemi prostředky, včetně vojenské síly. Slovenský prezident Andrej Kiska naopak přítomným státníkům připomněl odpovědnost za osud migrantů prchajících před bídou a hrůzami války.

Český prezident kritizoval světovou organizaci za to, že „ani po sedmdesáti letech nedokáže pojem terorismus definovat“. Prohlásil, že OSN zastřešuje 38 protiteroristických organizací nebo institucí. „Dobrý bože!“ komentoval Zeman tento stav. Přivítal nicméně, že v OSN působí nový Protiteroristický úřad.

„Posíláme kondolence, vyjadřujeme svou solidaritu s oběťmi teroristických činů, organizujeme protesty a demonstrace. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristickou anticivilizací plnou silou,“ řekl Zeman.

Vyzval k vytvoření silného ústředního úřadu OSN, který by mohl proti teroristům zasahovat všemi prostředky. „Co potřebujeme, je jeden, ale zato silný úřad bojující proti terorismu a vybavený vším potřebným včetně vojenské síly,“ prohlásil.


Přečtěte si, o čem mluvil v OSN Trump:

Zničíme KLDR, pohrozil Trump v OSN. Poděkoval Číně a Rusku

 Americký prezident Donald Trump před svým projevem před Valným shromážděním OSN


Za druhou stranu mince označil prezident migraci, která je podle něj spojena s terorismem, protože džihádisté jsou ukryti uvnitř migračních vln. Masivní migrace z Afriky a Asie představuje odliv mozků, oslabení potenciálu těchto zemí. „Každý, kdo vítá migranty v Evropě, souhlasí s tímto odlivem mozků a s trvalou zaostalostí těchto zemí,“ řekl.

Zapotřebí je podle prezidenta stabilizace obyvatelstva těchto států cestou budování škol a vodních a energetických zdrojů. Zeman svůj zhruba desetiminutový projev pronesený v angličtině ukončil optimistickým prohlášením, že nad mezinárodním terorismem se nakonec podaří zvítězit.

BRAND24

Český prezident v dnešní rozpravě promluvil jako devátý. Zatímco před rokem přišla řada na Zemana až večer, a on tak mluvil před téměř prázdným sálem, dnes měl možnost státníky oslovit ještě v dopolední části, na kterou je upřena největší pozornost. Díky losu navíc seděla česká delegace v sále hned v první řadě.

Kiska: Sobectví a úzké národní zájmy jsou hlavní překážkou rozvoje lidstva
 Slovenský prezident Andrej Kiska během svého projevu na půdě OSN Slovenský prezident Andrej Kiska z tribuny Valného shromáždění OSN označil sobectví a úzké národní zájmy za hlavní překážku rozvoje lidstva. Ve všeobecné rozpravě zdůraznil, že „krvavá realita našeho věku“ je toho bolestným důkazem. Státníkům připomněl odpovědnost za osud migrantů.

„Naše odhodlání jednat je často poslední nadějí těchto lidí,“ konstatoval Kiska. Ochrana národních zájmů je podle něj často zástěrkou pro prosazování neodpovědné politiky. „Je to nebezpečná hra,“ řekl slovenský prezident.

Moldavsko, Gruzie nebo Ukrajina jsou vystaveny tlaku nebezpečného souseda přesvědčeného o tom, že pravidla pro něj neplatí, zdůraznil s odkazem na agresivní politiku Ruska.

Dále čtěte:

Zeman dostal cenu za podporu Izraele. Vyzval k přesunutí ambasád do Jeruzaléma

Komentář: O stále menších lžích Miloše Zemana

Tři letadla do Ruska? Zatím spíše Zemanovo přání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).