Menu Zavřít

Zeman se zúčastní konference o Hedvábné stezce. Západní vůdci nepřijedou

18. 4. 2017
Autor: čtk

Summitu, který se bude v květnu zabývat budováním novodobé Hedvábné stezky, se v čínské metropoli Pekingu zúčastní vůdci 28 zemí včetně prezidenta České republiky Miloše Zemana, většina představitelů západních států bude ale chybět. Ze skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 slíbil účast jen italský premiér Paolo Gentiloni, napsala dnes agentura Reuters.

Ambiciózní čínský plán zvaný nová Hedvábná stezka má posílit obchodní vztahy Číny s Evropou. Jeho součástí je budování silnic, železnic, přístavů a další infrastruktury na trase někdejší Hedvábné stezky. Investice se mají vyšplhat ke 100 miliardám dolarů, napsala agentura AP.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že na mezinárodní konferenci o Hedvábné stezce, která je plánována na 14. až 15. května, přijede ruský prezident Vladimir Putin, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, španělský premiér Mariano Rajoy a také například vůdci Pákistánu, Barmy, Indonésie či Filipín.

Naopak vůdci Francie a Německa se schůzky nezúčastní, sdělilo dnes čínské ministerstvo zahraničí. Šéf čínské diplomacie Wang I uvedl, že důvodem neúčasti jsou volby v jejich vlasti. Británii bude reprezentovat ministr financí Philip Hammond.


Čeští miliardáři již Hedvábnou stezku objevili:

Hedvábná jízda českých miliardářů: Home Credit loví indické a čínské dlužníky

 Brexit a Čína (zdroj ČTK)


„Je to pozitivní konference zaměřená na spolupráci a neměla by být politizována,“ odpověděl Wang na otázku, zda se Čína necítí uražena avizovanou absencí nejvyšších činitelů USA a amerických spojenců, jako jsou Japonsko, Británie a Austrálie. Čínský prezident Si Ťin-pching svůj plán načrtl již v roce 2013, summit plánovaný na květen bude ale nejvýznamnější mezinárodní schůzkou na toto téma.

Podle agentury Reuters se západní vůdci zdráhají na summit přijet mimo jiné kvůli účasti Putina a dalších politiků ze zemí, které jsou obviňovány z porušování lidských práv, jako například Filipíny. Mnohé západní země také poukazují na nedostatek konkrétních informací a malou transparentnost nové Hedvábné stezky. Čínu navíc podezírají, že celý projekt má širší politické cíle, píše agentura Reuters.

CONTENT24

Nejvyšší představitelé západních zemí podobně nepřijali pozvání v roce 2015 na velkou vojenskou přehlídku uspořádanou k 70. výročí konce druhé světové války v Pekingu. Miloš Zeman byl jediným západním vůdcem na oslavách. Přehlídka, kterou kritici označovali za demonstraci vojenské moci Pekingu, se konala na náměstí Nebeského klidu, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila tehdejší prodemokratické protesty.

Čtěte také:

Vývoz z Číny v březnu rostl nejrychleji za dva roky. Bilance s USA zůstala beze změn

Šéf čínského Home Creditu: Číňané si u nás půjčují hlavně na mobily

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).