Menu Zavřít

Zeman poděkoval „odstupujícímu“ Babišovi, ministrem financí je Pilný

24. 5. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě odvolal Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí. Jeho nástupcem jmenoval poslance Ivana Pilného (ANO). Odvolání předsedy hnutí ANO z vlády navrhl začátkem května premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), zdůvodnil to pochybnostmi o Babišových příjmech a podezřeními, že vicepremiér obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil. Místopředsedou vlády se místo Babiše stal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zeman vyhověl Sobotkovu návrhu po 19 dnech, byť to ve svém proslovu na Pražském hradě výslovně nezmínil. Babiše označil za „odstupujícího ministra“ a poděkoval mu. „Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím,“ uvedl Zeman. Babiše pochválil za rozpočtový přebytek, výběr daní či omezení daňových úniků.

„Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní,“ dodal Zeman. Věří tomu, že se s předsedou hnutí ANO setká minimálně v červenci na poradě ekonomických expertů v Lánech.

Odklady s odvoláním, kvůli kterým Zemana kritizovali někteří politici, zdůvodňoval prezident cestou do Číny či požadavkem koaliční smlouvy, aby s odvoláním ministra souhlasil předseda jeho strany. Babiš se svým odvoláním nesouhlasí a Sobotku vyzval, aby přestal veřejně opakovat důvody, které ho k němu vedly. Mají podle něj povahu pomluvy a je připraven se bránit soudně.

Připomeňte si důvody, pro něž nebylo dobré, aby Babiš šéfoval ministerstvu vnitra:

Premiér po jmenování na Hradě pak uvedl Pilného do úřadu. Podle Sobotky by pro nového šéfa státní pokladny měla být hlavní prioritou příprava státního rozpočtu na příští rok. Zohlednit by v něm měl finance na provedení schválených zákonů, investice i růst platů. Postarat by se měl také o hladké čerpání peněz z EU a zavedení účtenkové loterie k EET, podílet by se měl na novém zacílení investičních pobídek, vyjmenoval premiér.

Podle Babiše Pilný přebírá resort v „dobré kondici“. Nový ministr řekl, že navazuje na „skvělého předchůdce“. „Tlak na státní rozpočet je před volbami velký. Budu se s ním snažit vyrovnat a přiblížit rozpočet realitě,“ uvedl Pilný. Dodal, že nechce být jen „zimním králem“. Chce připravit například podklady pro daňovou reformu. K personálním změnám v úřadu důvod nevidí.

Sobotka se s prezidentem sešel poprvé od začátku května, kdy prezident na Hradě zinscenoval přijetí demise kabinetu, ačkoliv ji Sobotka nepodal. Kvůli Zemanovu výkladu, že demise předsedy vlády znamená pouze jeho konec, se poté Sobotka místo plánu podat demisi celé vlády rozhodl odvolat pouze Babiše.

Pilný byl třetím kandidátem hnutí ANO na nového ministra. Náměstkyni z ministerstva financí Alenu Schillerovou a Brabce Sobotka odmítl kvůli tomu, že podle něj mají příliš blízko k Babišovi či jeho bývalému koncernu Agrofert.

Po odchodu z ministerstva se na Babiše už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů, a mohl by tak vyzvednout zpět ze svěřenských fondů holding Agrofert, který do nich vložil na počátku února. Minulý týden ale řekl, že se k takovému kroku nechystá.

Sobotka od Pilného očekává také zajištění nezávislosti Finanční správy. Ta podle jeho názoru měla svázané ruce při prověřování jednokorunových dluhopisů vydaných Agrofertem, když jejich držitel Babiš současně stál v čele ministerstva.

Zeman Pilnému připomněl dva citáty ze společné schůzky. „První zněl: 'Já tomu vůbec nerozumím.',“ uvedl. Jako předseda hospodářského výboru Sněmovny se však Pilný podle Zemana zabýval reálnou ekonomikou. K Pilného slovům, že je lakomý, pak Zeman řekl, že pro šéfa státní kasy je to vhodná vlastnost. Prezident novému ministrovi doporučil, že by se měl řídit příkladem někdejšího ministra Aloise Rašína a být lakomý. Pilný řekl, že bude tolerantnější než Rašín.

Změna ministra financí podle opozice nic nezmění

Změna v čele ministerstva financí nezajistí podle exministra a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska objektivní prověření pochybností kolem podnikatelských aktivit odcházejícího šéfa resortu Andreje Babiše (ANO). Babiš podle něj bude dál ministerstvo řídit, i když ho ve funkci nahradil dosavadní předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný (ANO). Předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že Babiš odchází pozdě. Dosavadní ministr podle Fialy víc namluvil, než udělal a zavedl praktiky neslučitelné s principy demokracie.

„Nezmění se vůbec nic, Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby,“ řekl Kalousek.

Jmenováním Pilného podle něj skončí ústavní krize, protože prezident Miloš Zeman učiní rozhodnutí, jehož oddalování ji způsobovalo. Vládní krize ale podle něj „skončila tam, kde začala, nezmění se vůbec nic“.

Fiala uvedl, že Babiš odchází pozdě a za skandálních okolností. Dosavadní ministr podle něj přeháněl svoje zásluhy, zatajoval selhání a nemluvil pravdu o svých praktikách. „Zanechává po sobě návrh deficitního rozpočtu, přitom sám osobně sliboval rozpočet vyrovnaný,“ připomněl Fiala. „Návrh rozpočtu musí být přepracován, není důvod takto masivně v době ekonomicky dobrého počasí občany ČR zadlužovat,“ doplnil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Babiš se podle šéfa ODS také zpronevěřil svým slibům, že zlepší podnikatelské prostředí pro malé a střední podnikatele. „Místo toho na ně uvalil kontroly, hlášení a EET, jež se pro řadu z nich staly likvidační,“ zdůraznil. Babišovy politické praktiky jsou podle něj navíc neslučitelné s demokratickými principy. Podle Skopečka by měl nový ministr Pilný dát zřetelně najevo, že daňoví poplatníci nejdou nepřátelé státu. „Byť i jeden neoprávněně zlikvidovaný podnikatel kvůli tzv. zajišťovacím příkazům je fatálním selháním státu jako takového,“ podtrhl.

BRAND24

Zeman odvolal vicepremiéra a ministra financí Babiše z vlády a jmenoval novým ministrem Pilného ve středu odpoledne. Na pozici místopředsedy vlády Babiše nahradil ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO). Odvolat Babiše z vlády navrhl Zemanovi premiér před téměř třemi týdny. Zdůvodnil to podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií.

Co také vedlo k Babišově konci ve vládě:

Útok na podstatu systému: Bělobrádek chce, aby nahrávky Babiše prověřila BIS

Policie šetří kauzu Babišových nahrávek, ujistila Bezpečnostní radu

Kauza Babišových nahrávek míří výš: europarlament bude řešit politické zneužití médií v Česku

Babiš označil schůzi Sněmovny za další pokus o svou "popravu"


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).