Menu Zavřít

Zeman je populista jako Trump nebo Le Penová, tvrdí komisař OSN

6. 9. 2016
Autor: čtk

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn kritizoval evropské krajně pravicové a populistické politiky, jejichž počínání a rétoriku přirovnal k radikálnímu hnutí Islámský stát. Zařadil mezi ně i českého prezidenta Miloše Zemana.

Jako politické demagogy a blouznivce označil dále i nizozemského kritika islámu Geerta Wilderse, šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa či slovenského premiéra Roberta Fica.

„Co má Wilders společného s Trumpem, (maďarským premiérem Viktorem) Orbánem, Zemanem, (rakouským kandidátem na prezidenta Robertem) Hoferem, Le Penovou, (představitelem britských nacionalistů Nigelem) Faragem, to má také společné s DAIŠ,“ citoval dnes portál Time z Husajnova pondělního projevu na konferenci v Haagu, ve kterém komisař pro IS použil arabskou zkratku DAIŠ. „Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů,“ dodal Husajn s tím, že perfektním prostorem jsou pro ně internet a sociální média.

Ovčáček: Husajn zasahuje i do amerických voleb

Ovčáček v reakci na komisařova slova řekl, že Zeman „bude dále bránit Českou republiku před nebezpečím terorismu, se kterým je migrace spojena. Žádný komisař nebude naší zemi diktovat.“ Husajnovo prohlášení Ovčáček označil za zásahy do suverenit jednotlivých států. „A ve své podstatě jde i o pokus o zásah do svobodných voleb ve Spojených státech, to je třeba si uvědomit.“ Zeman podle svého mluvčího hovoří konzistentně o nebezpečí, které přináší migrační vlna. „Pan komisař se soustavně snaží různými formami a různými expresivními výroky donutit jednotlivé evropské země, aby přijímaly nelegální migranty,“ dodal mluvčí Hradu.

Ačkoli se Husajn zmínil o řadě evropských politiků se spornými názory či o americkém republikánovi Trumpovi známém nevybíravými výroky, hlavním terčem jeho kritiky byl Wilders. „Jsem muslim, který je, což rasisty překvapuje, bělochem, jenž má evropskou matku a otce Araba. Jsem rozzlobený kvůli Wildersovým lžím a polopravdám, manipulacím a vnucováním strachu,“ řekl Husajn.

Wilders, který před soudem čelí obviněním z podněcování k nenávisti kvůli výrokům na adresu marockých přistěhovalců, zveřejnil nedávno volební manifest, v němž v případě získání moci slíbil zavření všech mešit v zemi či zákaz přistěhovalectví z muslimských zemí. Podle Husajna je Wildersův program absurdní. Řekl také, že historie nizozemského populistu a jemu podobné naučila, jak účinně jako zbraně používat xenofobii a zaslepenost předsudky.

Husajn: Populisté mají podobnou taktiku jako islamisté

„Nepleťte si, samozřejmě nedávám rovnítko mezi akce nacionalistických demagogů a těmi z DAIŠ… Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté,“ zdůraznil.

Husajn připomenul, že roste počet případů diskriminace kvůli původu a případů, kdy děti jsou zostuzovány kvůli svým etnickým a náboženským kořenům. „Na celá společenství je házena špína podezření ze spolčení s terorismy,“ dodal představitel OSN.

Podle studie může mít Trump až psychopatické sklony

Trump může být větší psychopat než Hitler, tvrdí studie

Donald Trump

Wildersova parlamentní krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) v současné době v Nizozemsku vede průzkumy veřejného mínění. Parlamentní volby se v zemi budou konat v roce 2017.

Husajn, který je členem jordánského královského rodu, v minulosti kandidoval na funkci generálního tajemníka; vysokým komisařem je od roku 2014. Během své diplomatické kariéry byl dvakrát jordánským velvyslancem při OSN, zastával i post velvyslance ve Spojených státech. Je důrazným kritikem sexuálního násilí a silným zastáncem Mezinárodního trestního soudu, v jehož pravomoci je stíhat osoby zodpovědné za válečné zločiny a genocidu.


Dále čtěte:

CONTENT24

Česko a Německo dál rozdělují kvóty, potvrdila návštěva Merkelové

Další výzvy k vystoupení: Francie a Nizozemsko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).