Menu Zavřít

Česko a Německo dál rozdělují kvóty, potvrdila návštěva Merkelové

25. 8. 2016
Autor: ČTK

Česko a Německo dál dělí postoj k přerozdělování uprchlíků mezi členské země Evropské unie, potvrdila dnešní pražská návštěva německé kancléřky Angely Merkelové. Pohled na řadu témat spojených s migrací mají ale obě sousední země podobný.

Merkelová, jež zastává vstřícným postoj k uprchlíkům, jednala s premiérem Bohuslavem Sobotkou i prezidentem Milošem Zemanem. Prezident, který pro uprchlíky příliš pochopení nemá, se s ní v názoru na migraci neshodl.

Několikahodinovou návštěvu kancléřky, která zavítala i na České vysoké učení technické a do Strahovského kláštera, provázelo několik shromáždění jejích kritiků i příznivců. Kromě slovních potyček je neprovázely konflikty. Při cestě z letiště se do kolony s Merkelovou pokusil najet řidič osobního automobilu. Bezpečnost kancléřky podle policie nenarušil a policisté ho zadrželi.

Sobotka a Merkelová se před novináři po jednání na Úřadu vlády shodli na tom, že nenazrál čas pro zrušení protiruských sankcí Evropské unie, jak po tom volá Zeman. Jedním z hlavních témat jednání na Hradě ale byla migrace. „Prezident republiky vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly,“ uvedl Zemanův mluvčí.

Rozpor není problém

Prezident s kancléřkou, kterou obdaroval knihou Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, mluvil také o nadcházejícím odchodu Británie z unie. K jeho příčinám podle Zemana patří bruselská byrokracie.

Merkelová po schůzce se Sobotkou uvedla, že nepokládá za problém, že členské státy nemají shodný názor na přerozdělování uprchlíků. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení,“ řekla. Český postoj přičítá tomu, že se nachází uprostřed unie. Migraci se bude věnovat i páteční zasedání premiérů zemí visegrádské skupiny, kterého se zúčastní.

Sobotka jako příklad názorové shody jmenoval posílení ochrany vnější schengenské hranice nebo přijímání podobných opatření pro zamezení velkého přílivu migrantů, jako byla březnová dohoda mezi EU a Ankarou o vracení uprchlíků do Turecka. Merkelová ocenila, že Praha klade důraz na humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemích. Oba politici se shodli na potřebě zajistit bezpečnost v unii a bojovat proti terorismu.

Situace s Ruskem se nelepší

Odvolání protiruských sankcí spojují Merkelová i Sobotka s pokrokem v naplňování dohod z Minsku. Unie je na Rusko uvalila kvůli anexi Krymu a nepokojům na východě Ukrajiny. „Bezpečnostní situace se bohužel nezlepšuje, ale zhoršuje. V této souvislosti je složité přijmout jakékoli rozhodnutí,“ řekla Merkelová. Ke zrušení sankcí ji vyzval předseda Senátu Milan Štěch, podle něhož dopadají na české zemědělce i průmysl. Kancléřka podle něj slíbila, že se s problémy, které sankce Česku činí, seznámí.

Zřejmě nejpočetnější protest proti Merkelové se konal na Malostranském náměstí, kam dorazily odpoledne asi dvě stovky jejích odpůrců. Shromáždění se konala i u Hradu, Strakovy akademie a před Lichtenštejnským palácem.

Sobotka s Merkelovou hovořili i o železničním a dálničním spojení obou zemí a o výzkumu. Rozvoj česko-německé vědecké spolupráce se potvrdil při návštěvě obou politiků na ČVUT, kde její zástupci stvrdili dohodu s představiteli Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci.

BRAND24

Na slavnostní večeři v Lichtenštejnském paláci Merkelová pogratulovala České republice k hospodářskému výkonu a nízké nezaměstnanosti, řekl na závěr návštěvy kancléřky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Prohlédněte si on-line přenos:

Nepřehlédněte, co dále provázelo návštěvu Merkelové v Praze:

Proti Merkelové v Praze protestovalo asi 200 lidí

Sobotka: Digitalizace průmyslu přitáhne německé investory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).