Menu Zavřít

Zeman četl „čtyři šifry“: v Česku je prý člověk podezřelý ze spolupráce s teroristy

11. 1. 2017
Autor: ČTK

V Česku se podle prezidenta Miloše Zemana pohybuje člověk podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Bezpečnostní informační služba (BIS) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedli, že nemají informace, že by Česku nyní hrozil teroristický útok. Občany uklidňoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), další politici Zemana ostře kritizují. Podle nich prezident ohrozil bezpečnost, vyvolává paniku, zemi zdiskreditoval či ohrozil spolupráci českých rozvědek se zahraničními.

Zeman se o člověku napojeném na teroristické organizace zmínil v debatě Českého rozhlasu Plus o vzniku nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které kritizuje. Poznamenal, že četl „čtyři šifry“. „Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghribu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl Zeman. Maghribem je označován region v Africe na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye.

Chovanec nechtěl prezidentova slova vyvracet, ani potvrzovat. Neexistuje podle něj nyní žádné větší riziko útoku v ČR, takže není nutné zvyšovat stupeň ohrožení terorismem či svolat Bezpečnostní radu státu. Bezpečnostní složky už v minulosti sledovaly víc osob, řekl Chovanec. Je podle něj lepší, když se to děje utajeně. Premiér uvedl, že bezpečnostní složky fungují a dělají vše pro zajištění maximální bezpečnosti země. BIS sdělila, že nemá informace, že by v Česku hrozil útok. Zemanovo vyjádření podle mluvčího nepřísluší BIS komentovat.

Ostrou kritikou reagovala na Zemanovo prohlášení většina politiků. Podle Ivana Gabala (KDU-ČSL) prezident zdiskreditoval Česko u cizích rozvědek, a pokud není s to udržet podobnou informaci v tajnosti, není schopen výkonu funkce. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) míní, že Zeman asi není schopen zvážit dopad svých slov a činů. Podezřelého v podstatě varoval, dodal Korte.


Kauza Brady zapomenuta. Důvěra v Zemana se opět zvedla

 Prezident České republiky Miloš Zeman (Zdroj: čtk)

Poslankyně Jana Černochová (ODS) uvedla, že Zeman se aktivně podílí na šíření paniky a k ohrožení bezpečnosti zároveň sám přispívá. Prezidenta se naopak zastal místopředseda sněmovního branného výboru Bohuslav Chalupa (ANO). „Jestli (Zeman) naznal, že to zveřejní, tak to zveřejnil,“ řekl. Připustil, že Zeman mohl zvýšit nervozitu obyvatelstva.

Podle politologa a bezpečnostního analytika Josefa Krause z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity žádná státní autorita ani tajná služba nepotvrdí ani nevyvrátí, zda jde o informaci na reálném základě. Pokud by byla pravdivá, vzniká zveřejněním podle něj ohromné riziko pro jakoukoliv operativní akci.

CONTENT24

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček kritiku odmítl. „Kritici výroků pana prezidenta nemají informace a o případu nevědí. Pan prezident samozřejmě nenarušil práci našich zpravodajských služeb,“ uvedl mluvčí.

Tajné služby loni upozornily, že Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit takzvaného Islámského státu (IS). V některých případech byl také zjištěn jejich krátkodobý pobyt v Česku.

Dále čtěte:

Zeman po schůzce s Chovancem zkritizoval nový úřad vnitra

Vnitro chce kvůli hrozbě teroru povýšit právo použít legální zbraň

Komentář Petra Holce: Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).