Menu Zavřít

Zákaz burkin na plážích se ve Francii ruší

26. 8. 2016
Autor: ČTK

Francouzský nejvyšší správní soud dnes pozastavil platnost zákazu nošení burkin na plážích, který zavedly téměř tři desítky pobřežních měst a obcí. Soud rozhodoval o případu jednoho z měst, podle francouzských médií by se však verdikt měl stát precedensem i pro ostatní. Zatímco představitelé muslimů zrušení zákazu plavek zakrývajících celé tělo přivítali, starosta jedné z obcí kontroverzní omezení nehodlá navzdory názoru soudu odvolat.

Na státní radu, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu, se obrátila pobouřená muslimská obec, která zákaz označila za diskriminační. O zrušení zákazu požádala rovněž Liga pro lidská práva.

Členové rady jim v dnešním verdiktu dali za pravdu, když uvedli, že zákaz „vážně a zjevně nelegálně narušuje základní svobody“. Rozhodnutí se vztahuje na jedno z letovisek na francouzské riviéře, město Villeneuve-Loubet. Jeho starosta neměl právo zakazovat nošení těchto plavek, pokud kvůli němu nehrozilo narušení veřejného pořádku, k čemuž zjevně nedošlo, uvádí se v rozhodnutí správní justice.

Šéf francouzské muslimské rady Abdallah Zekri označil rozhodnutí soudu za „vítězství zdravého rozumu a práva“. Podobně reagovali rovněž zástupci francouzských i mezinárodních lidskoprávních organizací, kteří zákaz napadali jako diskriminaci. „Vynucování podobných zákazů vede ke zneužívání a ponižujícímu zacházení s muslimskými ženami a dívkami,“ uvedl v prohlášení ředitel evropské sekce Amnesty International John Dalhuisen.

Silné napětí

Podle listu Le Figaro měl verdikt představovat precedens pro ostatní dotčená města, mezi nimiž je například Cannes.

Starosta severokorsického města Sisco se však nechal vzápětí po rozhodnutí slyšet, že zákaz zrušit nehodlá. „U nás panuje velmi, velmi, velmi silné napětí a já (zákaz) neodvolám,“ řekl starosta Ange-Pierre Vivoni televizi BFM-TV.

Zákazy plavek nošených muslimskými ženami se ve Francii začaly objevovat od konce července, od poloviny srpna pak městské úřady za jejich porušování vybírají i pokuty. Krok vesměs zdůvodňují tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky a může narušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

BRAND24

Rozdělená vláda

Činitelé socialistické vlády jsou v názorech na zákaz rozděleni. Zatímco prezident François Hollande se jednoznačně nevyjádřil a premiér Manuel Valls jej obhajoval, několik ministrů se pustilo do jeho kritiky. Pravicový exprezident a uchazeč o další mandát hlavy státu Nicolas Sarkozy naopak zcela jednoznačně zákaz podpořil a uvedl, že v případě svého zvolení prosadí toto pravidlo pro celou zemi.

Šéfka francouzské krajní pravice a další předpokládaná prezidentská kandidátka Marine Le Penová dnes označila rozhodnutí soudu za „nijak překvapivé“, nicméně boj o uplatnění zákazu není podle ní u konce. „Burkiny budou zjevně její součástí (kampaně),“ uvedla dnes s odkazem na blížící se prezidentské klání v příštím roce.


V Německu by zakázali i zakrývání obličeje . Čtěte:

Zákaz burek a nikábů: většina Němců je pro

 Zahalená muslimská žena (Zdroj Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).