Menu Zavřít

Vyřešte situaci dětských uprchlíků, vyzývá papež svět

13. 10. 2016
Autor: ČTK

Papež František dnes vyzval mezinárodní společenství, aby našlo dlouhodobé řešení vážné situace dětských uprchlíků. Učinil tak v prohlášení, které Vatikán zveřejnil dnes. Papež rovněž vyzval k odstranění problémů, které migraci způsobují, jako jsou války, porušování lidských práv, korupce, chudoba a katastrofy.

„To vyžaduje v první řadě závazek celého mezinárodního společenství eliminovat konflikty a násilí, které nutí lidi utíkat ze svých domovů,“ uvedl papež. Dále jsou podle něj potřeba dlouhodobé projekty, které by v oblastech nejhorší nespravedlnosti a nestability umožnily rozvoj a blaho pro všechny. „Tito chlapci a dívky jsou nadějí lidstva,“ uvedl František.

Obzvlášť je pak podle papeže potřeba věnovat pozornost dětem, které utíkají bez doprovodu dospělých. „Žádám každého, aby se postaral o mladé, kteří jsou třikrát bezbranní: jsou to děti, cizinci a nemají prostředky na svou ochranu,“ vyzval papež.

Podle nedávné zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF) žije ve světě 28 milionů dětí, které musely kvůli válečným konfliktům opustit domovy, dalších 20 milionů dětí muselo odejít z domovů kvůli kriminálnímu násilí či chudobě.

Stále více dětí se na útěk z domova kvůli válce, násilí či chudobě vydává samo. V loňském roce podalo žádost o azyl v 78 zemích 100 tisíc nezletilců bez doprovodu, což je třikrát více než v roce 2014.

Z migrační krize čtěte dále:

Němci se bojí extremistů i sílícího vlivu islámu

BRAND24

Nechcete uprchlíky? Přijdete o dotace, navrhuje italský premiér Renzi

Merkelová: Uzavření balkánské trasy migrační krizi nevyřešilo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).