Menu Zavřít

Výdaje na obranu porostou rychleji. V roce 2020 1,4 procenta HDP, shodli se ministři

27. 7. 2017
Autor: čtk

Ministr financí Ivan Pilný a ministr obrany Martin Stropnický (oba ANO) se dohodli na tom, že výdaje na obranu do roku 2020 stoupnou na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. Ministři to dnes uvedli po společném jednání. Původní návrh střednědobých výdajů ministerstva financí počítal s pomalejším růstem - v roce 2019 na 1,18 procenta a o rok později na 1,16 procenta HDP.

V současné době Česká republika vyčleňuje na obranu kolem jednoho procenta HDP. Koalice se přitom zavázala, že do roku 2020 zajistí, aby na obranu Česko dávalo 1,4 procenta HDP a do roku 2024 dvě procenta. Podle dohody členských zemí NATO by jednotliví spojenci měli vydávat na obranu dvě procenta svého HDP. Splňuje to jen část států, Česko je se svým rozpočtem v poslední třetině.

„Rok 2020 a 1,4 HDP si opravdu nedovedu představit, že bychom nesplnili. A v tom jsme s ministerstvem financí zajedno,“ uvedl Stropnický.

Návrh rozpočtu ministerstva financí, kterým se vláda začala zabývat 12. června, počítá s navýšením rozpočtu ministerstva obrany na příští rok o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun. Ministerstvo obrany požaduje ještě o 3,8 miliardy více. „Dohodli jsme se na roku 2020 (pozn. navýšení výdajů na 1,4 procenta HDP). Ale s tím výsledkem pro rok 2017 asi ministr Stropnický spokojen nebude, protože je tam limit toho 50miliardového schodku,“ uvedl dnes Pilný.


Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Ondřej Stratilík


Ministerstvo obrany opakovaně čelilo výtkám kvůli tomu, že nedostatečně čerpá peníze, které má k dispozici. Kritika pramení z toho, že resortu se nedaří dokončovat modernizační projekty, jejichž součástí jsou nákupy nového vybavení armády. Kritiku dnes Stropnický odmítl, i v případě dalších zemí NATO podle něj trvá dokončení armádních zakázek i několik let.

BRAND24

Minulý týden, když vláda schválila zakázku na nákup obrněných vozidel za více než devět miliard korun, Stropnický uvedl, že další velké nákupy už před říjnovými volbami předkládat nebude. Chce ale pokračovat v přípravách zakázek.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka o české armádě:

Česká ruleta

Letní generálovrat

Politická akademie Martina Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).