Menu Zavřít

Vojáci berou za dojíždění 22 milionů měsíčně, obrana částku oseká

24. 1. 2017
Autor: čtk

Příslušníci české armády, kteří si nechávají proplácet dojíždění do práce ze zahraničí, o tyto peníze přijdou. Ministerstvo obrany se bojí, aby vyplacená částka rapidně nestoupla, například kvůli fingovanému stěhování vojáků do ciziny.

Kdo vstoupí do ozbrojených sil, nemůže si vybírat, kde bude sloužit. Velmi často se tak stává, že vojáci pracují třeba i několik desítek kilometrů od svého domova. Aby generální štáb tuhle „nepříjemnost“ alespoň částečně kompenzoval, přispívá jim na dojíždění. „Například v měsíci listopadu 2016 jsme tuto náhradu poskytli 14 093 vojákům v celkové výši 21,78 milionu korun,“ upřesňuje Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva obrany.

A jak se výška bonusu vypočítává? Jana Zechmeisterová vysvětluje, že jde o náhradu jízdného autobusem nebo vlakem z místa trvalého bydliště na adresu, kde příslušník armády pravidelně pracuje. Pokud voják nedodá jízdenku, má nárok na paušální náhradu vypočítanou podle vzdálenosti v kilometrech.


I přes rostoucí rozpočet musí armáda některé nákupy oželet:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Obrněné vozidlo Pandur


Právě projednávaná novela zákona o vojácích z povolání však přináší celkem zásadní změnu. Ministerstvo už nebude cestu proplácet těm, kdo dojíždějí ze zahraničí. Dnes jde především o příhraniční oblasti sousedící s Českou republikou. „Není ale vyloučeno, že se v budoucnu může jednat o vzdálenější místa, například Belgii,“ tlumočí Zechmeisterová obavy ministerstva.

BRAND24

V takovém případě by totiž obrana musela proplácet mnohonásobně vyšší jízdné. Nejsou to prý nijak liché obavy, řada vojáků se po misích ve spojeneckých strukturách usazuje s rodinami v zahraničí. Podle některých hlasů jde i o preventivní opatření před fingovaným stěhováním do ciziny - díky velké vzdálenosti mezi posádkou a bydlištěm by si vojáci mohli citelně vylepšovat měsíční plat.

O Armádě České republiky dále čtěte:

Proč pandury zdražily o 800 milionů? Vojáci chtěli lepší balistickou ochranu

Daniel Koštoval: Modernizace zbrojních systémů už nepočká

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).