Menu Zavřít

Vměšování Ruska do amerických voleb? Obama žádá prošetření

9. 12. 2016
Autor: ČTK

Dosluhující prezident Spojených států Barack Obama nařídil tajným službám, aby zevrubně prověřily případy kybernetických útoků během amerických prezidentských voleb a také případy vměšování cizích států do kampaně.

Podle agentury Reuters informovala o Obamově záměru prezidentova bezpečnostní poradkyně Lisa Monacová s tím, že Obama chce závěrečnou zprávu obdržet ještě před odchodem z Bílého domu a chce ji předat také Kongresu. Prezidentský úřad Obama předá svému nástupci Donaldu Trumpovi 20. ledna.

Americká vláda v říjnu veřejně obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů volby ovlivnit, Moskva takové nařčení opakovaně odmítla. Elektronickou poštu, kterou hackeři ukradli, zveřejnil portál WikiLeaks. Z dokumentů vyplývalo, že vedení demokratů dlouhodobě upřednostňovalo pozdější neúspěšnou kandidátku Hillary Clintonovou před jejím rivalem ze stranických primárek Berniem Sandersem.

V srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta a pozdějšího vítěze prezidentských voleb Donalda Trumpa.


Dále čtěte:

Moskva možná zkusí ovlivnit volby, varuje německá kontrarozvědka

BRAND24

Clintonové se nelíbí ruské vměšování do amerických voleb

Sbližování začíná. Putin chce s Trumpem aktivně spolupracovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).