Menu Zavřít

Vláda přidává: státním zaměstnancům o čtyři, lékařům o 10 procent

12. 9. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Platy ve veřejných službách a správě vzrostou od listopadu o čtyři procenta. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Příslušné nařízení schválila dnes večer vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o tom informoval na twitteru.

Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělská a potravinářská inspekce. Dále jsou ze státních peněz placeni i zaměstnanci příspěvkových organizací jako muzeí, galerií, knihoven a některých divadel.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes novinářům řekla, že dnešní rozhodnutí vlády se týká těch zaměstnanců, kteří spadají pod zákoník práce. Vláda tak ještě samostatně rozhodně o navýšení platů zaměstnanců ve státní službě. „Zvlášť na vládu také půjdou materiály z ministerstva vnitra a ministerstva obrany. Ale ta shoda na tom navýšení je,“ uvedla ministryně.

Zvýšení platů přijde státní rozpočet ještě letos na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které si vyžádá na 2,5 miliardy korun.

Zvýšení platů ale vedle státního rozpočtu zatíží i rozpočty obcí a krajů, a to celkově letos a příští rok zhruba necelými dvěma miliardami korun. Obce a kraje totiž financují platy zhruba 151 tisíc státních zaměstnanců. Na zvýšení platů zdravotníků by pak mělo z veřejného zdravotního pojištění putovat 3,2 miliardy korun.

Peníze na uvedená opatření vyčlenila vláda svým rozhodnutím v červenci, kdy schválila přidání peněz na platy o pět procent. Učitelům se zvedly platové tarify o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta, celkově ale objem peněz na odměňování narostl o osm, respektive o pět procent. Podobně státním zaměstnancům vzrostou tarify o čtyři procenta, celková suma na mzdy o pět procent.

Rozdíl mezi celkovým zvýšením objemu peněz na platy a navýšením tarifu je způsoben tím, že část peněz jde do takzvaných nenárokových složek platu. Mezi takové netarifní složky patří například příplatky a odměny.

BRAND24

Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na 422 445 lidí. Z toho kolem 150 tisíc pracovníků platí kraje, města a obce. Ze zdravotního pojištění dostává plat asi 78 tisíc lidí.

V průměru si státní zaměstnanci loni polepšili meziročně o 1012 korun měsíčně a jejich plat vzrostl na 26.892 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR činila v letošním druhém čtvrtletí 27 297 korun.


Čtěte dále:

Stávka! Praktičtí lékaři 21. září uzavřou ordinace

Rozhodnuto: Platy ve zdravotnictví stoupnou od ledna o desetinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).